WhatsApp'ın iletişim şeklimizi değiştirmesinin yanında işletmelere çok büyük fayda sağladığı bir gerçek. Bu faydayı daha da ileri taşımak isteyen WhatsApp, onaylanmış işletme hesaplarını devreye aldı. 1 milyar günlük kullanıcı dışında müşteri hizmetleri ve online satış alanında çok büyük bir kullanıcı kitlesine sahip olan WhatsApp'ın beklenen bu özelliği ile işletmelere daha farklı faydalar sağlayacağını söyleyebiliriz.
WhatsApp'ın sıkça sorulan sorular bölümüne eklediği "Verified business accounts" başlığında tanımladığı bu özelliği şimdilik kısıtlı bir kullanıcı kitlesine olsa da kullanıma açılmış durumda.
WhatsApp'ta kullanıcı isminin yanında yeşil renkli bir tik ikonu görürseniz, bu hesabın onaylanmış bir şirkete ait olduğunu düşünebilirsiniz. Bu onay ikonunu almak için bazı aşamalardan geçmiş anlamına geliyor. Ayrıca bir işletme hesabıyla konuşmaya başladığınız zaman, uygulama içerisinde bu mesajları sarı olarak göreceksiniz ve bu sayede bir işletme ile konuştuğunuzu anlayabileceksiniz.
WhatsApp'ın işletmelere sağlayacağı bir diğer özellik ise eğer kullanıcının rehberinde özel bir isimle kayıtlı değillerse diledikleri isimle görülebilecekler. Yani siz bir işletmeyi telefonunuza "X işletmesi" diye kayıt etmişseniz sizde, sizin seçtiğiniz isimle görüntülenmeye devam edecek fakat eğer sizin rehberinizde kayıtlı değilse size kendi istediği isimle görülebilecek bu işletme. Tabi kişiye özel değil, genel bir isim seçimi olabilecek.
Bir işletme ile yapılan yazışmaların WhatsApp'tan silinmesine izin verilmediğini belirtiyor WhatsApp fakat kapsamını tam olarak açıklamıyor. Muhtemelen kullanıcı-işletme güvenliğini iki taraflı sağlayabilmek için şimdilik böyle bir karar alınmış.
Kullanıcılar için en önemli özelliklerden biri ise tabi ki işletmeyi istediğiniz zaman engelleyebilecek olmanız.
İşletmeden kullanıcıya direkt mesaj
Şu anda müşteri hizmetleri alanında ve bazı kampanyalarda kullanılmak üzere geliştirilmiş bazı WhatsApp uygulamaları mevcut. Bu uygulamalar, kullanıcının işletmeye ilk mesajı atması şartıyla sonraki sohbetleri işletmenin başlatmasına izin veriyor ve tabii ki düzenli kampanya bildirimleri gibi gönderimlerin de yapılmasına imkan veriyor. WhatsApp'ın bu alanda nasıl bir yol izleyeceği ise şimdilik netleşmiş değil.
Örneğin onaylı bir işletme hesabı milyonlarca numara beraber paylaşım yapabilecek mi yoksa 3. parti uygulamalarda olduğu gibi ilk mesajın kullanıcıdan mı gelmesi gerecek. Facebook Sayfalar gibi bir sistem de kurgulanabilir.
WhatsApp işletme uygulaması gelebilir
Facebook'un kariyer bölümünde açtığı bir iş ilanı, WhatsApp'ın yeni bir "işletme" uygulaması üzerinde çalıştığını/çalışacağını kanıtlar nitelikte. "WhatsApp işletme uygulaması üzerinde uzmanlaşacak" tabirinin kullanılmış olması, işletmelere özel bir uygulamanın geleceğini gösteriyor. Bu uygulama aracılığıyla Sayalar uygulamasında olduğu gibi yönetimsel işlemler rahatlıkla yapılabilir ve markalara yeni özellikler sağlanabilir.
WhatsApp'ın müşteri hizmetleri ve satış alanında markaların yanında olması, son kullanıcının çok daha rahat iletişim kurmasını sağlar çünkü herkes evinde bilgisayara sahip olmadığı halde birden fazla akıllı telefona sahip ve telefonla işlerini halletmek onlar için her zaman daha kolay.
Bir diğer fayda fa Instagram üzerinden satış yapan butikler için sağlanmış olacak. Instagram mesajları üzerinden iletişimi sürdürmeye çalışan ve bir yandan da WhatsApp ile satış yapmaya çalışan bu kişiler artık tek bir mecradan iletişimi sürdürebilir ve çok daha profesyonel bir şekilde ilerleyebilir.
Uzun zamandır beklenen bir özelliğin kullanıma sunulmuş olması, markalar ve ajanslar için yeni stratejiler ve planlar yapmaya başlamak için güzel bir gün olduğunun habercisi. Türkiye'den WhatsApp onay ikonunu hangi markanın alacağını ise şimdiden merak ediyorum.