Kendi dikeyinde söz sahibi oyuncuların daha küçük girişimleri satın almasının bir örneğine daha şahit oluyoruz. Geçtiğimiz ay sonunda Apsiyon'un Siyonet'i satın almasından sonra bu kez e-ticaret altyapı yazılımları geliştiren T-Soft, Vandalina Yazılım'ı satın aldığını açıkladı.
2003 yılında kurulan T-Soft, hazır e-ticaret yazılımlarında önde gelen oyuncularından biri. 2014 yılında faaliyet göstermeye başlayan Vandalina Yazılım ise hazır e-ticaret paketleri üreten ve özel ara yüz çalışmaları gerçekleştiren bir girişim. Satın alma tutarına ilişkin bir rakam paylaşılmıyor ancak üç yıllık süreçte 100’ün üzerinde şirkete hizmet veren Vandalina'nın ekibini küçülterek T-Soft'a katılacağı ve T-Soft'un İngiltere açılımının anahtarı olacağı belirtiliyor.
Şu anda 2 binin üzerinde projeye hizmet veren T-Soft, bu birleşmeyle Vandalina yazılım müşterilerinin 6 ay içerisinde T-Soft e-ticaret yazılımına geçişini sağlayacak. Bu arada Vandalina Yazılım’ın İngiltere’deki mevcut ofis ve ekibi çalışmalarına devam edecek.
Vandalina'nın kurucusu olan Özer Ocal da İngiltere ofisinden T-Soft adına çalışacak. Bu sayede Avrupa’da yerleşik bir ofis ve sektörün içinden uzmanlara sahip olan T-Soft, Avrupa açılımını hızlandırmaya çalışacak.
T-Soft neden bu satın almaya imza attı?
Bu satın almanın ne amaçla yapıldığını sorduğumda T-Soft, durumu tam olarak şu sözlerle açıkladı;
Görüştüğümüz birkaç şirket daha var, eğer Vandalina müşterilerinin geçişinde müşteri memnuniyetsizliği yaşatmazsak ve bizim tarafta çok büyük bir iş yükü oluşturmazsa marka alımlarına devam edeceğiz. Böyle bir büyüme modeli için 2017’nin çok uygun olduğunu düşünüyoruz. Hizmet sağlayıcıları açısından piyasa iyi değil. Böyle bir dönemde küçük firmalar için tehdit daha da büyüyor. Bizim gibi şirketler için piyasanın geçici bozulması destek kanadında bir boşluk oluşturuyor. Bu fırsatı değerlendiriyoruz. Biz 2016 yılında San Francisco’da şirketimizi kurarak, küresel yapılanmayı başlatmıştık. Yerleşik bir iş gücü oluşturmadan bunun çok zor olduğunu gözlemledik. Bu anlamda da Vandalina bizim için bir fırsat oldu. Özer Bey aynı zamanda İngiltere ofisinde ürünümüzün satış, destek faaliyetlerini de yönetecek.
Bu dikeyde yurtdışından ülkemize gelen girişimler olduğunu düşünürsek, T-Soft'un da kontra atak yaptığını söylemek sanırım yanlış olmaz. Hatta bu atılımların hem platform hem SaaS dikeyinde artarak devam etmesini umduğumu söyleyebilirim.
Bu yıl n11 ile n11magazam.com projesini hayata geçiren T-Soft, Eticaretin.com projesinde Radore ile birlikte dileyen herkese ücretsiz bir e-ticaret yazılımı sunmaya başlamıştı. Sektördeki dikkat çekici gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.