İnsanoğlunun keşfettiği muhtemelen en sansasyonel para birimi bitcoin, 3000 dolar ile yeni bir zirve yaptı. Uzmanlar bitcoinin alternatif kripto para birimlerinin artışına yanıt verdiğini düşünüyor.
Şifrelenmiş ve merkezi bir yönetimden uzak olan bitcoin'in değeri geçtiğimiz haftalarda 2 bin 400 dolar seviyesine çıkmış ama 1900 dolar seviyesine düşerek şaşırtıcı bir grafik çizmişti. Kaybettiği ivmeyi yeniden yakalayan popüler para birimi 3000 dolar sınırını geçerek yeni bir rekora daha imza attı (bu yazıyı yazdığım anda 1 bitcoin 2983 dolar değerindeydi.)
Bitcoin'in yeni bir düşüş yaşayıp yaşamayacağı net değil ama uzmanlar bu yükselişi tabir-i caizse "bitcoin'in intikamı" olarak yorumluyor. Şifrelenmiş para birimi dikeyinde yatırım fonu yöneticisi olan Tim Enneking, bitcoin alternatiflerine (bkz: Ethereum) girişin bitcoin'e nazaran daha hızlı olduğunu söylüyor. Yani bitcoin'in büyüme hızı konusunda bu alternatiflere karşı kendini korumak istediğini vurguluyor. Bir başka şifrelenmiş para birimi yatırım fonu yöneticisi olan Jehan Chu ise alternatif para birimlerinin gördüğü ilginin bitcoin'e de yaradığına işaret ediyor.
Hong Kong merkezli bitcoin borsası BitMEX'in kurucusu Arthur Hayes ise diğer para birimlerinde getiriler yüksek olsa da bitcoin'in halen hakkında en çok konuşulan şifrelenmiş para birimi olduğunu söylüyor ve 'kral'ın tahtını koruduğunu söylüyor. Bir yandan da bitcoin'in diğer para birimlerinin hızlı büyümesini yakalamak istediğini ekliyor.
Asya pazarının etkisi
Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin yükselişinde Japonya ve Güneydoğu Asya'daki artan yönelimin etkili olduğundan da bahsetmek gerek. Western Union ve MoneyGram gibi para transferi yöntemlerinin yavaş ve yüksek komisyonlu olması insanları bitcoin ve diğer şifrelenmiş para birimlerini kullanmaya yönlendiriyor. Son 2 yılda 65 milyon dolar para transferine aracılık eden Bluepan büyüyen bu pazarın sadece küçük bir nişanesi. Japonya'nın hükümet nezdinde Bitcoin'i ödeme yöntemi olarak tanıması da Asya pazarındaki büyümenin giderek hızlanacağına işaret ediyor.
Diğer yandan Bitcoin'in fidye yazılımlarında kullanılması (bkz: wannacry) kripto para birimleri için olumsuz bir etkiye sahip. Ancak bu etkinin bitcoin'i ve diğer para birimlerini yolundan etmesi pek mümkün gözükmüyor.
"Ahh bitcoin alsaydım" mı diyorsunuz?
Bitcoin son 5-6 yılda rekor bir yükseliş yakaladı ve her sıçramanın ardından bitcoin'in yükselişini kaçırmaktan yakınan insanlar görür hale geldik. Şahsen 2014 yazında 20 sterlin (60 TL civarı) karşılığında 1/3 bitcoin'i almış ama devamını (bilerek) getirmemiş biri olarak bu yakınmaların bir anlam ifade etmediğini ve halen bir fırsat olduğunu söylüyorum. Bu teklifime rasyonel bir gerekçe arayanlar içinse Danimarkalı Saxo Bank'ın tahminlerini gösterebilirim. Saxo Bank'a göre bitcoin'in pazar hacmi 10 yıl içinde 1,75 trilyon dolara ve 1 bitcoin'in değeri 100 bin doları bulacak. Saxo Bank'ın abarttığını düşünebilirsiniz ama bitcoin 754 dolar iken 2017'de 2 bin dolar olacağını öngören kurumun da Saxo Bank olduğunu belirtmemde fayda var. Keza diğer şifrelenmiş para birimlerinin de sizi zengin edebileceğini söyleyebiliriz.
Bitcoin, Ethereum hakkında daha fazla veriye dayalı bilgi isterseniz CoinDesk Research'in State of Blockchain, Q1 2017 raporunu inceleyebilirsiniz.