2,8 trilyon dolarlık hacme ulaşan Silikon Vadisi'nin geçmişten günümüze yolculuğu

2,8 trilyon dolarlık hacme ulaşan Silikon Vadisi'nin geçmişten günümüze yolculuğu

Bugün teknoloji sektörü dendiğinde ilk aklımıza gelen yer Silikon Vadisi. Aslen Kaliforniya’nın küçük bir bölgesi iken, Silikon Vadisi nasıl dünyanın teknoloji merkezi haline geldi? Bu değişim yavaş yavaş, 100 yılı aşkın bir sürede nasıl gerçekleşti?

Apple, Google ve Tesla gibi dünya dev teknoloji şirketlerine ev sahipliği yapması sayesinde Silikon Vadisi, şu anda yaklaşık 3 trilyon dolarlık bir gelire sahip. Gelişimin tarihsel detaylarına sizlere birlikte göz atalım istedik.

Silikon Vadisi'nin Tarihsel Gelişimi

1800’lü yılların sonuna doğru, San Francisco limanı o dönemin telgraf ve radyo endüstrisinin merkeziydi. 1909 yılında, San Francisco’ya yaklaşık 50 mil uzaklıktaki San Jose’de, Amerika’nın ilk radyo istasyonu kuruldu.

Daha sonra, 1933 yılında donanmanın Moffett Field uçak pistini satın alması ve USS Macon isimli hava gemisini burada muhafaza etmesi ile bölge, dönemin ana en önemli hava ve uzay üssü haline geldi.

Birçok bilim insanın bu bölgeye gelmesi ve burada çalışmasının yanısıra 1939’da NASA’ya ait Ames Araştırma Merkezi yine bu bölgede kuruldu. Aynı yıl, William Hewlett and Dave Packard Palo Alto’ya gelerek Hewlett and Packard şirketinin temellerini attılar. 2. Dünya Savaşı sırasında HP radar ve büyük çaplı toplu silah teknolojisi geliştiriyordu. Tabi, bu dönemde bilgisayarların yaklaşık bir oda büyüklüğünde olduğu bir zamandan bahsettiğimizi de ekleyelim.

Dünyanın en büyük aerodinamik tüneli 1949 yılında yine bu bölgeye damgasını vurdu.

Intel ve Daha Niceleri...

William Shockley'in 1940 yılında, bugün bilgisayar işletimcisi olarak bildiğimiz transistorü icat etti ve ardından Bell Labs’teki işini bırakıp kendi şirketi olan Shockley Semiconductor Labs’i yine bu bölgede, Mountain View’de kurdu. Shockley, birçok Stanford mezununu işe aldı. Shockley’in şirketi bir ilke imza atarak yarı iletken endüstrisinde transistorleri germanyum yerine silikondan üretmeye başlayan ilk şirket oldu.

1957 yılında, Shockley’in “Hain Sekizli” (Traitorous Eight) diye adlandırdığı sekiz çalışanı işlerini bırakıp, Sherman Fairchild ile ortak oldular ve Fairchild Semiconductor şirketini kurdular. Bu arada belirtelim, 1960'lı yılların başında Fairchild, Apollo Projesi olarak da bilinen Apollo programı için bilgisayar parçası üretimine de yardımcı oldu. Ancak ilerleyen yıllarda bu sekizlinin birçoğu kendi şirketini kurmak için yollarını ayırdılar.

1968 yılında Santa Clara’da Intel’i kuran Gordon Moore ve Robert Noyce’a ek olarak, “Hain Sekizli” grubuna ait diğer eski Fairchild çalışanları; AMD, Nvidia ve Kleiner Perkins gibi şirketlerin kurulmasına yardımcı oldular.

Silikon Vadisi ismi nereden geldi?

1969 yılında Stanford Araştırma Enstitüsü, ARPANET’in (The Advanced Research Projects Agency Network) dört önemli parçasından biri haline geldi. Bu hükümet projesi günümüze internet olarak devam etti.

1970’te ise Xerox Palo Alto’da PARC laboratuarını açtı. PARC laboratuarı, eternet hesaplama ve grafiksel kullanıcı arayüzü dahil olmak üzere zamanının birçok bilgisayar teknolojisinin gelişmesine yardımcı oldu. Gazeteci Don Hoefler’in 1971 yılında yarı iletken endüstrisi (semiconductor) üzerine yazdığı “Silicon Valley USA” adlı yazısıyla Silikon Vadisi ismi bölgeyle özdeşleşmiş oldu.

1970 lerde Atari, Apple, Oracle gibi günümüz dünyaca ünlü teknoloji markalarının bu bölgede kurulması ile, Silikon Vadisi bilgisayar endüstrisinin merkezi ünvanını tüm dünyaya kabul ettirdi.

eBay, Yahoo, PayPal ve Google gibi şirketlerin yanında; Facebook, Twitter, Uber ve Tesla’nın da bu gruba katılmasıyla Silikon Vadisi bugünkü halini almış oldu. Yeni teknoloji devlerinin her geçen gün bölgeye eklenmesiyle, Silikon Vadisi büyümeye ve gelişmeye hızla devam ediyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.