Webrazzi İnovasyon 2017 konferansının ilk konuşmacısı Türkiye İş Bankası Dijital Bankacılık Müdürü Mehmet Fahri Can, İş Bankası'nın inovasyon dolu son 30 yılı hakkında önemli bilgiler paylaştı. Türkiye İş Bankası'nın finans sektöründe gerçekleştirdiği ilklerden söz ederek konuşmasına başlayan Can, Türkiye'deki ilk offline bankamatiklerin 1982 yılında İş Bankası tarafından kullanıma sunulduğunu hatırlattı.
1987 yılında online bankamatikleri kullanıma sunarak dijitalleşme sürecine başlayan İş Bankası, telefon bankacılığı (1996), internet şubesi (1997) ve İşCep (2007) mobil uygulaması gibi önemli yenilikler sayesinde dijitalleşme sürecini devam ettirdi. Biyometrik güvenlik sistemlerini bankacılık hizmetlerinde yaygınlaştırmak istediklerini belirten Can, ilk biyometrik bankamatiği 2010 yılında kullanıma sunduklarını da dile getirdi.
İşCep, 4.1 milyon aktif kullanıcıya ulaştı
İşCep'le bankamatikleri birleştiren İşCepmatik (2015), Karekodla para yatırma (2016) ve son olarak Maximum Mobil (2017) uygulaması sayesinde günümüze kadar ulaşan yenilikler, bankacılık işlemlerini kolaylaştırmak adına kullanıma sunuldular.
10'uncu yaşını kutlayan İşCep mobil uygulamasının 4.1 milyon aktif kullanıcıya ulaştığını da açıklayan Fahri Can, İş Bankası ile yapılan her üç işlemden birinin İşCep arayıcılığıyla gerçekleştirildiğini iletti. Kısa süre önce kullanıma sunulan ve bir bankacılık uygulamasından çok hayat tarzı (lifestyle) uygulaması olarak tanımladıkları Maximum Mobil'in 500 bin aktif kullanıcıya ulaştığını da belirten Can, uygulamanın kısa süre içerisinde büyük bir kitleye ulaştığını ve daha da yüksek kullanıcı sayılarına ulaşacağını dile getirdi.
Kurumsal ve kurum dışı inovasyona ağırlık veriyor
Deneyler, Hackathon, fikir yarışması ve çalışma grupları sayesinde kurumsal inovasyonun devamlılığını sağladıklarını belirten Can, ortaya çıkan fikirleri teknoloji ile desteklediklerinden söz etti. Fikir yarışmalarında 2852 tane öneri geldiğini belirten Can, yapay zeka üzerine yoğunlaşmış çalışma gruplarına sahip olduklarını da dile getirdi.
Kurum dışı inovasyona oldukça önem verdiklerini dile getiren Mehmet Fahri Can, yeniliklerin sadece kurum içerisinden değil herhangi bir yerden gelebileceğine belirtti. Gelen fikirleri desteklemek adına Softtech, Tutom ve Atlas ile birlikte çalışan İş Bankası, Maxitech sayesinde Silikon Vadisi'ndeki gelişmeleri de yakıdan takip ediyor.
Türkiye'deki girişimlerle yakın bir temas içinde olmak isteyen İş Bankası, yaklaşık 6-7 aydır Kolektif House'da da varlık gösteriyor. 6-7 aylık süreç içerisinde 150'den fazla girişim ile görüştüklerini açıklayan Can, bu girişimlerin bazıları ile iş birliğine gittiklerinden de söz etti.
Konuşmasının sonunda hızlandırma programlarının Türkiye'deki girişimlerin gelişimi için oldukça önemli olduğunu dile getiren Mehmet Fahri Can, StartersHUBXo ve Workup hızlandırma programlarını desteklerini de ekledi.