Geçtiğimiz yıl Code Conference'a konuşmacı olarak katılan Elon Musk'ın insan türünün bir tür cyborg olduğunu düşündüğünü söylemesi başlı başına çok konuşulmuştu. O dönemde "neural lace" adını verdiği bir proje üzerinde çalıştığını söyleyen Musk'ın, insan makine simbiyozunu biyolojik olarak gerçekleştirmeye çalıştığını öğrenmiştik. Bu projeyle ilgili önemli bilgilerse ilk kez basında yer aldı. Wall Street Journal'ın konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Musk, Neuralink adlı yeni bir girişimle "neural lace" teknolojisi üzerinde çalışıyor.
Popüler bilim kurgu tarafından bakıldığında, evet, Elon Musk, bir cyborg girişimi kurmuş olabilir. Henüz resmen doğrulanmasa da, Musk'ın daha bilimsel ve genel bir yaklaşımla, nöroteknolojinin geleceğin teknolojisi olabileceğini düşündüğünü biliyoruz. Silikon Vadisi'ndeki birçok kişi için, beyin henüz yaklaşılamamış bir ufku işaret ediyor ve beyinde sağlanacak en küçük bir ilerleme işlemciler ya da web'de sağlanan bir ilerlemeyi kolaylıkla gölgede bırakabilir. Yani potansiyel epey yüksek ve bu potansiyel son yıllarda daha bir cesaretle irdeleniyor.
Musk dışında, Braintree'yi kuran ve PayPal'a 800 milyon dolara satan Bryan Johnson'ın bu alanda çalıştığı kısa zaman önce basında yer almıştı. 100 milyon dolar yatırımla Kernel adlı bir girişim kuran Johnson, Musk gibi insanın doğrudan bilgisayarla iletişim kurmasını sağlayacak bir sistem geliştirmeye çalışıyor. Zira bugün bilgisayarlarla iletişimimiz klavye ve en fazla ses gibi arayüzlerle sınırlı. Bu arayüzlerin bilgisayarlara aktarabileceğimiz veriyi epey kısıtladığını ise biliyoruz. Örneğin Siri ile saniyede en fazla 40 bit bilgi aktarabilirken, fiber optik kablolarla aynı sürede trilyonlarca bit veri aktarılabiliyor. İnsan beyninin doğru bağlantıyla bu transferi gerçekleştiremeyeceğini gösteren bir işaretse henüz yok. Zorluksa bu bağlantıyı bulmak.
Bu bağlantı için ilk etapta beyin implantlarını deneyen Johnson, başarıya ulaşamadığını ve altı ay sonra farklı bir metod izlemeye başladığını açıklamıştı. Beyin implantları, teoride, hafızanızı kaydedip bu kalıpları bir bilgisayar çipinde depoluyor ve bunları yeniden hipokampüse iletiyorlar ancak pratikte bu başarıyı göstermekten epey uzaklar. Johnson, bunun yerine daha genel amaçlı bir teknoloji geliştiriyor bugün. Teknoloji beyni elektrotlar kullanarak uyarma ve tepkileri kaydetme üzerine kurgulanıyor.
https://youtu.be/dXQ1iJfp6rE
Musk'ın Neuralink girişimi de, beyinde elektrot implantasyonuyla insanın düşüncelerini bilgisayarlara yükleyip, bilgisayardan indirebileceği vizyonuyla hareket ediyor, habere göre. Bu sayede insanların bilişsel kapasitesinin arttırılabileceği düşünülüyor. Musk'a göre, yapay zekayı bir tehdit olarak gören senaryoda insanın bu tip bir çözümden başka şansı olmayabilir.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap