Glasgow Üniversitesi'nden araştırmacılar, insan derisinden daha hassas bir robotik cilt ürettiler.
Profesör Ravinder Dahiya ve ekibi tarafından üretilen bu robotik cilt, kullanıcısına dokunma duyusu ile ilgili geri bildirimler sağlıyor. Silikon ve grafenden oluşan bu cilt, üst tabakadaki ince, atomik grafen katmanının sensör işlevi görmesi sayesinde deriyi dokunmaya karşı oldukça hassas hale getiriyor. Aynı zamanda üretilen bu derinin oldukça esnek olduğu ve üretim maliyetlerinin oldukça düşük olduğu bilgisi paylaşıldı.
Profesör Dahiya "Türünün ilk örneği olan bu yapay deri sayesinde artık çok daha hafif protezler üretilebilir ve yumuşak tenli daha duygusal görünümlü robotlara doğru atılmış büyük bir adım" diye ekliyor.
Robotik derinin göz ardı edilmemesi gereken bir diğer önemli özelliği ise kendi enerjisini üretebilen solar panellere sahip olması. Atomik grafen katmanı, bir bakıma sensör görevi görüyor ve bu sensörün çalışabilmesi için santimetrekare başına 20 nanovat güç gerekiyor. Bu güç, derinin hemen altına konumlandırılmış güneş panelleri tarafından sağlanabiliyor. Mevcut ışık seviyesi ne olursa olsun ortamdaki ışığın %98'ini kullanabilen bu güneş panelleri dokunsal duyuyu elde edebilmek için grafen katmanını besliyor.
Dahiya, "insan derisine oranla bir derece daha iyi olduğunu söyleyebiliriz" diyor.
Robotik cildin üretimi de piyasada binlerce dolara üretilen protezlere oranla oldukça ucuz. Şu anda 3D yazıcılarla üretilen bu yapay deri, 350 dolar maliyetle üretilmeye başlanmış. Seri üretime geçilmesi durumunda bu fiyatın daha da düşebileceği öngörülüyor.
Daha insansı robotlar için atılan bu önemli adım sonrası artık "kendi kendini yenileyen robotik deri" haberini beklemeye başlayabiliriz. Terminatöre doğru emin adımlarla ilerliyoruz. Bu arada belirtelim 10 Mayıs 2017'de Webrazzi İnovasyon'da çok daha fazlasını konuşacağız ;)