Gerçekliği sanal diye nitelense de, VR teknolojilerinin zaman/mekan algımızda yeni bir kırılım sağlayacağı kesin. Bugüne kadar farklı bağlamlarda ışınlanma hayalimizi "gerçekleştirmemizi" sağlayan VR, zamanda yolculuk için de çözümler sunmaya başlıyor. Avustralyalı yeni bir girişim, Lithodomos VR, geçmişi yeniden kurarak, kullanıcıları sanal gerçeklikte zaman yolcuğuna çıkarıyor.
Bir arkeoloji girişimi olarak tanımlanan Lithodomos VR, antik bölgeleri sanal gerçeklikle yeniden kuruyor. Bu bölgeleri aslında en uygun şekilde inşa ettiğini söyleyen Lithodomos VR'a bu iddiası 679 bin dolar tohum yatırım getirdi. 2016'da Melbourne'de hayata geçirilen girişim, University of Melbourne'de arkeoloji alanında doktora yapan Simon Young tarafından kuruldu.
Antalya'nın antik Hadrian Kapısı'nı sanal gerçeklikle kurguladı
Bir proje olarak, arkeologlar, bilgisayar modellemecileri ve içerik dağıtımcılarından oluşan dokuz kişilik bir ekiple başlayan Lithodomos VR, kısa sürede çalışan bir VR girişimi haline gelmiş. Turizm, eğitim ve eğlence endüstrileri için VR içerikleri kurgulayan Lithodomos VR, İspanya, Almanya İsrail gibi dünyanın farklı bölgelerinden müşterilerine VR ile müze, enstelasyon ve uygulama deneyimi tasarlamış. Girişimin 2015 yılında üzerinde çalıştığı pilot projeler arasında Antalya'nın antik Hadrian Kapısı (Üçkapılar) da var.
Lithodomos VR'ın kullanıcıları antik kentlerde zaman yolculuğuna çıkaran ilk uygulaması, Ancient World in VR, Google Play Store'dan indirilebiliyor. Bu uygulama üzerinden Prais'te Arènes de Lutèce, Roma'da Venüs Tapınağı ve Atina'da Agrippa Odeonu bölgelerini gezilebiliyor. Girişim, iOS ve Android için Antik Kudüs iOS ve Android uygulamalarını da yayınladı.