Uygulama mağazalarını incelediğimizde mobil ve web platformlarında bir çok farklı haber ve yayıncılık uygulamasına rastlıyoruz. Ancak bu platformların çoğu tek bir haber kaynağından oluşan haberleri ve yazıları içeriyor. Köşe yazılarını okumak için yerli ve yabancı haber sitelerini dolaşarak zaman harcamak yerine tek bir platformdan tüm yazılara ulaşmanızı sağlayan Qoshe, bu özelliğiyle benzerlerinden ayrılıyor.
Yaklaşık 4 sene önce geliştirilmeye başlanan köşe yazarı ve yazıları uygulaması Qoshe, Altuğ Azcanlı tarafından geliştirilmiş. Hali hazırdaki diğer köşe yazısı uygulamalarının kendi ihtiyaçlarını karşılamamasından dolayı 2012 yılında geliştirmeye başladığı platform, tarafsız ve yazar odaklı oluşuyla dikkat çekiyor. İlk olarak websitesiyle kullanıma sunulan platform, sonrasında da mobil uygulamalarını ekleyerek kullanım alanını genişletmeyi başarmış. Uygulamanın ismi ise Arnavutça'da "Köşe" anlamına gelmesi sebebiyle Qoshe olarak belirlenmiş.
Qoshe'de yer alan yerli ve yabancı yazılar RSS ve DOM Parsing yöntemi kullanılarak uygulamaya ekleniyor. Yasalar çerçevesinde, yazarların ve gazetelerin de izniyle varlığını sürdüren Qoshe'nin ilgi çekici özelliği ise objektif, tarafsız olmak ve gün içi gündemi daha iyi yansıtmak amacıyla geliştirilen "Dinamik Yazar Gündemi" algoritması.
Qolumnist ve Fikir Kazanı ile amatör köşe yazarlarına da imkan tanınıyor
2016 yılının ortalarında İngilizce, Almanca ve Fransızca desteği ile ilk uluslararası sürümlerini tamamlayan uygulama, şu anda 10 ülkeden 400'ün üzerinde gazete ve 11bin aktif yazar bulunduruyor. Qoshe'nin dikkat çeken diğer bir özelliği de amatör köşe yazarlarına fırsat vermek amacıyla oluşturulan Qolumnist isimli platformu. Kurucusundan aldığımız bilgilere göre Qolumnist devreye alındığından bu yana yaklaşık 100 amatör yazara ulaşmayı başarmış ve bunlardan 45 tanesi platformda aktif bir şekilde yazmaya devam ediyormuş. Ayrıca Qolumnist'e ek olarak; önümüzdeki haftalarda yayına geçecek Fikir Kazanı isimli yeni platform ile de farklı konularda yazacak yeni amatör yazar alımları gerçekleştirilecekmiş.
Tasarım, kullanılabilirlik ve içerik miktarı açısından oldukça tatmin edici görünen girişimin hedefinde, global ölçekte hizmetlerini arttırarak 2017 boyunca Almanya, İngiltere ve ABD'den yeni gazeteler ile yeni ülkeler eklemek bulunuyor. Ayrıca "Yorumlar","Sonra Oku", "Aktivitem" ve "Kategoriler"gibi bölümleri de içeren bir dizi yeni özellik Android ve iOS uygulamalarının yeni sürümlerinde kullanıma sunuluyor olacak. Farklı ülkelerden bir çok gönüllü katılımla samimi bir gelişim süreci gösteren ve şimdiye kadar hiç bir yatırım almamış olan platformun 1 milyondan fazla tekil kullanıcı ve günlük 50 bin yazı okuma sayısına ulaştığı bilgisini de ekleyelim.
Qoshe’yi denemek isterseniz App Store, Google Play ve Microsoft Store’dan ücretsiz olarak indirebilir, 2.99TL/ay'lık abonelik ile de reklamsız olarak kullanabilirsiniz. Qolumnist ve Fikir Kazanı’nda yazar olarak yer almak isterseniz de bu bağlantıdan başvurabilirsiniz. Qoshe ve Qolumnist’i takip edip gelişmeleri sizlere aktarmayı sürdüreceğiz.