Yurt dışına seyahat eden Türk vatandaşlarının büyük çoğunluğu, vize almanın eziyetini tatmıştır. Nerede başlayıp nerede biteceğini (ya da bitip bitmeyeceğini) asla kestiremediğimiz bu eziyet, "küresel terörün" yükselişiyle biraz daha uzayacak gibi görünüyor. Ve ABD hükümetinin henüz başlattığı bir uygulama, bu sürecin "en yenilikçi" örneklerinden biri olabilir.
Akla Black Mirror'ın distopik bölümlerinden birini getiren uygulamayı gündeme getiren Politico'nun haberine göre, ABD hükümeti ülkeye girişlerde yolculardan sosyal medya hesaplarıyla ilgili bilgileri almaya başladı. Uygulama kapsamında yolculara Facebook, Google+, Instagram, LinkedIn ve YouTube'un olduğu bir açılır menü gösteriliyor ve yolculardan bu platformladaki hesap adlarını yazmaları isteniyor.
Uygulamanın savunması, tahmin edebileceğiniz gibi, ulusal güvenlik. Suriye savaşı sonrası yükselen DEAŞ tehditi, dünya çapında internet kontrolünün sıkılaştırılması ve kullanıcı gizlilik sınırının daha fazla çiğnenmesiyle sonuçlandı. Bu gelişmelerin devamı niteliğindeki önlem, kullanıcıların sosyal medya hesaplarını analiz ederek, "terörist potansiyeli" gösterip göstermediklerini anlamaya çalışıyor. DEAŞ'ın sosyal medyayı örgütlü propaganda için profesyonel bir şekilde kullandığı düşünüldüğünde, önlemin işe yarama olasılığı var. Ancak önlemin istenmeyen yan etkileri yine Müslüman ülkelerden ya da Orta Doğu'dan gelen vatandaşları rahatsız ediyor.
Kullanıcıların sosyal medya paylaşımlarının analiz edecek bir sistemin otomatize bir şekilde ana dilden İngilizce'ye çeviri yapması gerekiyor. Bu alandaki iyileştirmelere rağmen, attığınız bir tweet'in yanlış tercümesi yüzünden sınırdan geri çevrilmeniz hiç de uzak bir senaryo gibi görünmüyor. Yasa tasarısı olarak sunulduğunda ifade özgürlüğünü sınırladığı için çokça eleştirilen düzenleme, ABD hükümetinin ilgili yolcuların hangi bilgilerini, nasıl topladığına dair açıklık getirmiyor; vatandaşlar bilgilerinin nasıl kullanıldığı, hangi ajanslarla ya da kurumlarla paylaşıldığını bilmiyor. Tüm bunlar kullanıcı gizliliği hakkında yeni endişeleri beraberinde getiriyor.
ABD hükümeti, sosyal medya sorgulamasını, şimdilik Vize Feragat Programı'na dahil olan 38 ülkeden gelen yolculara uyguluyor. Pratiğin, tepkilere rağmen yaygınlaşması yakın gelecekte kuvvetle muhtemel.