Webrazzi Finansal Servisler 16, günün son sahnesinde Deniz Devrim Cengiz (TEB) moderatörlüğünde Türkiye'nin finansal teknoloji devrimindeki yerini tartışmaya açtı.
Finansal servisler dikeyinin tecrübeli isimleri Bülent Tekmen (ininal), Fevzi Güngör (Ödeal) ve Yunus Emre Güzer (PayU), Deniz Devrim Cengiz'in sorularını yanıtladı ve Türkiye'nin genel anlamda dünyayı yakından takip ettiğini dile getirdi.
Fevzi Güngör finansal teknoloji girişimlerini sektörel anlamda bir devrim olarak değil, kullanıcı tarafındaki dönüşüm açısından ele almak gerektiğini söylerken; Yunus Emre Güzer, artık mobil dönüşümde Pasifik bölgesini takip ettiğimizin altını çizdi. Çin'deki kullanıcıların Wechat ile ne kadar iç içe olduğuna dair bilgiler verdi ve devrimin kullanıcı tarafında olduğuna katıldığını söyledi.
Bülent Tekmen ise Bill Gates'ten alıntıladığı bir sözle bankacılığın gerekli olduğunu ama bankaların zorunlu olmadığını dile getirdi. 100'ün üzerinde API entegrasyonu sunduklarını ve 19 kişilik bir ekiple çok verimli bir iş yaptıklarını söyleyen Tekmen, "Benim 17 yaşındaki kızımın ihtiyaçlarıyla benimkiler bir değil. Bu yeni neslin ihtiyaçlarına göre düşünmemiz lazım" diye ekledi.
"Fintech girişimlerine yapılan yatırımların sadece yüzde 4'ü bankalardan"
Deniz Devrim Cengiz, dünyada 2000 yılından bu yana finansal teknoloji girişimlerine 96 milyar dolar yatırım yapıldığını söyledi ve bu yatırımın sadece yüzde 4'ünün bankalara ait olduğunu söyleyerek dikkat çekici bir bilgi paylaştı.
Türkiye'de 200'den fintek girişimi olduğunu paylaşan Deniz Devrim Cengiz, İngiltere'de ve ABD'de bu sayının 4 binden fazla olduğunu söyledi. Fintek işlem hacminin de 44,4 milyar dolara (Türkiye) karşılık 229 milyar dolar (İngiltere'de ve ABD) olduğunu ekledi. Fintechstartups.co verilerine göre Türkiye'de son 5 yılda finansal teknoloji girişimlerine yatırımların büyüme oranının yüzde 2.418 olduğunu paylaştı.
Bülent Tekmen, Türkiye'nin bölge için finansal teknoloji merkezi olabileceğini ve bankacılık altyapımızın gerçekten iyi olduğunu paylaştı. Ülkemizin 3 milyar kişiye ulaşabileceğini ama İngiltere veya diğer başkentler yerine Duabi'ye alternatif/rakip olduğunu söyledi.
Yunus Emre Güzer ve Fevzi Güngör, büyümek için tüm paydaşların birbiriyle 'rekaberlik' bakışıyla iletişimde olması gerektiğinin altını çizdi ki Deniz Devrim Cengiz de bu anlamda bankacılık regülasyonlarının API sunma konusunda değişim gösterdiğini hatırlattı. Kısacası önümüzdeki dönemde geleneksel bankalar ile yeni finansal teknoloji girişimlerin daha fazla iç içe geçeceği bir dönem bizim bekliyor diyebiliriz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap