Apple, geçtiğimiz Ekim ayında sahte Apple ürünleri sattığı gerekçesiyle bir Amazon tedarikçisine dava açtı. Benzer şekilde ünlü sandalet markası Birkenstock geçtiğimiz Ocak'tan itibaren Amazon üzerindeki satışlarını tamamen durduracağını açıkladı. Birkenstock'un çekilme gerekçesi Amazon'da satılan sahte Birkenstock'larla mücadele etmenin artık imkansız hale gelmesiydi.
İmitasyon ürünler, dünyanın en büyük online pazar yerlerinden biri olan Amazon için son iki yıldır gittikçe önemli bir soruna dönüşüyor. Pazar yerinde beliren ve imitasyon ürünleri sattıktan sonra ortadan kaybolan satıcıların izini sürmek, satıcıların sayısı arttıkça şirketi daha fazla zorluyor. Amazon'a göre imitasyon ürünlerin pazar yerini işgal etmesinde, platforma her geçen gün daha fazla ilgi gösteren Çinli üreticilerin katkısı büyük. Amazon'un güvenilir bir pazar yeri olmasından faydalanan fırsatçı üreticiler, gerçek markalarla Amazon arasını açıyor ve şirketin müşteri gözünde itibarını zedeliyor.
Markalar için kayıt sistemi
Amazon, bu soruna karşı en ciddi adımı ise sonunda atıyor. Bloomberg'in haberine göre, yeni bir kayıt sistemini devreye almaya hazırlanan Amazon, bunun için markalarla birlikte çalışacak. Sistem, Amazon'da markalı ürün satışı yapmak isten satıcıların ürünlerini bu markaların bilgisi dahilinde piyasaya sürmesini sağlayacak. Amazon'un bu yılın başından beri Nike ve diğer markalarla birlikte test ettiği belirtilen kayıt sistemini 2017'de hayata geçirmesi bekleniyor. Şirket, sistemi önümüzdeki yıl platformundaki binlerce büyük markaya açacak.
Böyle bir sistem, elbette Amazon'un bir mağaza açma konusunda indirdiği bariyerleri biraz yükseltmesi anlamına geliyor. Amazon ve benzeri pazar yerleri, satıcıların beklemeden alıcılara ulaşmasını sağlamasını önemli bir avantaj olarak görüyorlar. Bu avantajın sahte üreticiler tarafından kötüye kullanılması platformdaki milyonlarca satıcıyı etkileyecek.
500 bin sahte yorumu sildi
Amazon'un sahteyle mücadelesi yalnızca ürünlerle sınırlı değil. Amazon üzerinde müşterileri yanıltan ve pazar yerinin güvenilirliğine gölge düşüren bir diğer önemli faktörse sahte yorumlar. Bir süredir bu yorumlarla, mahkeme yoluyla mücadele ettiğini bildiğimiz Amazon, geçtiğimiz Ekim'de sahte yorumları yasaklamıştı. Şirket yakın zamanda başlattığı ku yorumları sitesinden kaldırmaya başladı.
32 bin ürüne ait 65 milyon Amazon yorumunu analiz eden ReviewMate'e göre Amazon'un sildiği yorum sayısı 500 bini geçti. Bu yorumların ortalama puanı 4.75'ti. Amazon'da yorumlanan ürünlerin puanı ortalaması ise 4.36. Çoğunlukla bedava ürün ya da belirli ücret karşılığında yapılan sahte yorumların ortak özelliği ürünü yüksek puanlı olaları, haliyle, müşterileri yanıltmaları. Bununla birlikte sahte yorumların yüzde 95'inde müşterinin ürünü doğrudan Amazon'dan aldığını gösteren "Onaylı Alıcı" etiketi bulunmuyor.
Yapay zekanın zaferi
Amazon, bu gibi ortak kalıpları izlemek içinse machine learning tabanlı bir sistem geliştirdiğini geçtiğimiz yıl paylaşmıştı. Şirket devreye aldığı yapay zeka sisteminin kısa sürede pazar yerinde büyük bir etkinliğe kavuşacağını o dönemde belirtmişti. Amazon'un, bugün sahte yorumları ortadan kaldırma operasyonu sistemin başarılı bir şekilde çalışmaya başladığını işaret ediyor.
Sahte ürün ve yorumları dünya genelinde pazar yerlerinin en önemli ortak sorunları arasında ve Türkiye bir istisna değil. Amazon'un mücadelesi endüstri için örnek pratikler oluşturulmasına yardımcı olabilir.