Angel.co veya bilinen adıyla AngelList, son yıllarda yeni girişimlerin erken aşama yatırımlara ulaştıran en önemli platformlardan biri oldu. Girişimin kurucu ortaklarından Naval Ravikant'ın bir röportajda verdiği yeni bilgiler de AngelList'in büyümeye devam ettiğini net şekilde gösteriyor.
Dünyanın farklı ülkelerinden 50 bini akredite yatırımcı olmak üzere 3 milyon profilin yer aldığı AngelList, ilk başta girişimlerin, girişimcilerin ve yatırımcıların profil oluşturduğu basit bir sosyal ağ görünümündeydi. 2012 yılı sonunda akredite yatırımcıların kolayca yatırım yapabileceği AngelInvest yeniliğini duyurmuş ve girişimcilerle yatırımcıların gerçek anlaşmalar yapmasına aracılık etmeye başlamıştı.
Artık yatırım anlaşmalarının yüzde 75'inde rakam açıklanmıyor
İlerleyen dönemde şirketlerin çalışan bulmasına aracılık eden AngelList'te geçtiğimiz yıl yüzde 45 olan gizli anlaşmaların oranı yüzde 75'e yükselmiş ama Naval Ravikant'ın paylaştığı bilgilere göre yakında tüm anlaşmaların varsayılanı 'gizli' olacak. Yani sadece yatırımlarını açıklamak isteyen yatırımcıların (eğer buna izinleri varsa) yatırım tutarlarını görebileceğiz.
Ravikant'ın verdiği rakamlara göre AngelList'te Haziran ayında 41 yatırımcı 55 anlaşmaya, Temmuz ayında ise 38 yatırımcı 44 anlaşmaya imza atmış. Yatırımcıların 1 yıl içinde liderlik ettiği ortalama anlaşma sayısı ise 2 olmuş ki AngelList'in Syndicates özelliğiyle en agresif yatırımcılarından biri olan Gil Penchina'yı Webrazzi Summit'te ağırlamıştık.
Yatırımcıların yarısının Silikon Vadisi dışından olduğunu paylaşan Ravikant, ileri aşama yatırımlarda yatırımcıların birleşerek milyar dolarlık girişimlere yatırım yapması kolaylaştıran SPV (special purpose vehicles) yöntemini de kullandıklarını hatırlatıyor ve buna giriş yaparken yatırımcıların tek seferlik 8 bin dolarlık bir ödeme yaptıklarını söylüyor. Yeni başlayanlar için yönetim masraflarını karşılamadıklarını da ekliyor.
Naval Ravikant, akredite bireysel yatırımcılardan yıllık 120-160 milyon dolar civarında bir yatırım geldiğini ve 40 milyonluk yatırımın da işbirlikleri ve fonlardan geldiğini de paylaşıyor ki bu iş ortakları arasında Çinli girişim sermayesi şirketleri de bulunuyor.
"Her başarılı işe yerleştirmeden 10 bin dolar alıyoruz"
AngelList'in kurucu ortağı, çalışan bulma konusundaki yönetmlerinde ise ücretsiz ilanlarının yanısıra 3 ay önce açtıkları Alist.co'u hatırlatıyor. AList'te her başarılı işe yerleştirme karşılığında şirketlerden 10 bin dolar alınıyor ki geçen iki ayda AngelList'te 200 bin aktif iş adayının olduğunu da paylaşmak gerek. Ravikant, en iyi adaylara odaklandıklarını ve isabet oranın 800-2000 iş yerleştirme olabileceğini söylüyor ve gelirlerinin yüzde 50'sinden fazlasının bu işten gelebileceğini paylaşıyor ve 'girişimlerde işe alım konusunda gezegenin en büyük platformuyuz' diyor.
"Başabaş noktasını yakalayamadık"
Giderek büyüyen bir platform olan AngelList, şirketlerin kendilerine müşteri bulabileceği AngelList Enterprise modeli üzerinde çalışıyor. Burada da işe yerleştirme tarafında olduğu gibi bir işleme yapacaklarının bilgisini veriyor. Ravikant, bu işin de öncelikle ücretsiz olacağını ve ilerleyen aşamada para kazanmayı düşündüklerini paylaşıyor ve "Halen başabaş noktasına ulaşmadık ama önümüzdeki 6-12 ay içinde ulaşacağımıza eminim." diyor.
AngelList'in küçük bir işi bu noktaya getirmiş olması gerçekten örnek alınaca bir girişimcilik hikayesi ve bu hikayenin nerelere kadar gideceğini merakla izlemeye devam ediyoruz. Bilmeyenler için Türkiye'de Borsa İstanbul Özel Pazar içinde halka arz olmamış girişimlerin yatırımcı bulmasına aracılık ettiğini ve kaçıranlar için Ekomoni Bakanı Mehmet Şimşek'in "Herkesin girişimlere ortak olabileceği kitle fonlaması sistemini hayata geçireceğiz" şeklinde bir açıklama yaptığını hatırlatalım.
Görsel Kaynak: Fourhourfourweek
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap