Teknoloji ve istihdam sarmalında halen hangi tarafın daha güçlü olacağını bilmiyoruz. Ancak kesin olan bir şey varsa o da Çin'in (en azından şimdilik) zirveyi tutan ülke olmayacağı.
Daha önce paylaştığımız 'ülkelere göre robot işçi sayıları' raporunda Japonya'nın ilk sırada olacağını paylaşmıştık. Reuters'in Uluslararası Robotik Federasyonu (IRF)'ndan aldığı bilgiler ise Çin'in robot işçi konusunda ilk 10 ülke arasında olmak istediğini paylaşıyor.
Ucuz işgücüne ulaşmanın en kolay olduğu ülkelerden biri olan Çin, şu anda iş gücü otomatizasyonunda 28. sırada gösteriliyor.Çin'de bugün her 10 bin kişi başına düşen robot işçi sayısı 36 iken, bu sayının 2020'de 150'te çıkacağı tahmin ediliyor.
Paylaşılan rakamlara göre Çin hükümeti üretim sektöründe 100 milyon kişiyi istihdam etmeyi isterken; General Electric, Çin'de nesnelerin interneti çözümlerinin 2020 itibarıyla 166 milyar dolarlık bir pazar olacağını tahmin ediyor. Bu noktada sadece üretim değil, lojistikten yiyecek hizmetlerine kadar farklı alanlarda robotik gelişmeler yaşanacağına işaret ediliyor.
BI Intelligence ve IRF, işletmelere dönük robot sayısının 2018'de 465 bin, 2020'de 637 bin olacağını paylaşıyor.
Söz konusu rapora göre 2015-2021 arasında robotik sevkiyatın 3 katına çıkması beklenirken, Boston Consulting Group (BCG) araştırmasına göre ABD'li üreticilerin yüzde 44'ü, Almanyalı üreticilerin ise yüzde 66'sı önümüzdeki 5 yıl içinde otonom robotları ve asistan sistemlerini kullanacağını belirtiyor.
Daha önce paylaştığımız IRF araştırması 2018’de 1,3 milyon endüstriyel robotun iş başı yapacağını yönündeydi. IFR, 2018’de Çin’in tüm robot işçilerin 1/3’inden fazlasını barındıracağını tahmin etmiş, World Economic Forum ise 2020 itibarıyla genetik, yapay zeka, robotik gibi teknolojik gelişmelerle net 5 milyon iş kaybı yaşanacağını öngörmüştü.
Robotlar bizim de işimizi elimizden alır mı bilmem ama en azından garsonların bir konuda 1-0 önde olduğunu söyleyebiliriz.