Dünyanın en büyük danışmanlık ve stratejik yetenek araştırma şirketlerinden biri olan Egon Zehnder, Türkiye'deki internet ve teknoloji alanındaki satın alma ve birleşmelere dair bir rapor hazırladı. 'Turkey Mergers & Acquisitions, Technology and Digital' başlıklı raporda Türkiye'nin 2010-2015 yılları arasındaki yatırım, satın alma ve yetenek potansiyeli masaya yatırılıyor.
Yatırımlar şeffaf değil
Egon Zehnder Yönetim Danışmanı Burcu Bıçakçı Ersoy ile Araştırmacı Melis Sönmez Yamaner tarafından hazırlanan rapor, Türkiye'deki yatırım anlaşmalarının şeffaf olmadığını vurgulayarak başlıyor. Dolayısıyla raporun yatırım tutarlarından ziyade anlaşma sayılarına dönük olduğunun altı çiziliyor.
Fonlar sınırlı
1964 yılında kurulan Zürih merkezli Egon Zehnder'in raporu Türkiye'de melek yatırımcıların az olduğunu, özel sermaye şirketlerinin teknoloji girişimlerine fazla ilgi göstermediğini ve girişim sermayesi şirketlerinin fonlarının sınırlı olduğunu hatırlatıyor.
E-ticaret halen 1. numara
E-ticaretin halen yatırımcılardan en çok ilgi gören kategori olduğunu söyleyen rapor, büyüme potansiyelinin de yine e-ticaret tarafında olduğunu belirtiyor. Bazı kategorilerde (dijital pazarlama ajansları, sistem entegretörleri, çağrı merkezleri) birleşmeler olduğuna da değiniliyor.
Yatırımların çoğunu çeken e-ticaret dikeyinde moda kategorisi yüzde 25 payla ilk sırada geliyor. Onu yüzde 19 ile özel alışveriş ve yüzde 12 ile gıda kategorileri takip ediyor. E-ticaretten sonraki en çok yatırı çeken dikey ise pazar yeri girişimleri olarak gösteriliyor.
Son iki yılda yatırımlar düşüşte
Egon Zehnder'in rakamlarına göre 2010'da 10 olan işlem/anlaşma sayısı 2011'de 34'e 2012'de 28'e, 2013'te ise 85'e çıkarak zirve yapmış. 2014'ten sonra ise düşüş başlamış ve 2014'te 61, 2015'te 46 işlem kaydedilmiş.
2015'teki 46 işlemin 21'inin satın alma olarak kayıtlara geçtiğini paylaşan Egon Zehnder, bunların 8'inin de Türkiye'deki yerel şirketler arasında olduğunu paylaşıyor. Hisselerinin yarısı Mediterra Capital'de olan Logo Yazılım'ın 2015'te 3 satın alma yaptığının (Intermat Bilisim, Sempa Bilgi İşlem, Vardar Yazılım) altı çiziliyor.
Öne çıkan yatırımcılar
Raporda Türkiye'nin öne çıkan yatırımcıları Sina Afra, Hasan Aslanoba, Nevzat Aydın, Mustafa Selçuk Saraç, Melih Ödemiş olarak belirtiliyor ve Hasan Aslanoba'nın geleneksel endüstrilerden dijitale geçişinin diğer yatırımcılara örnek olabileceği belirtiliyor. Bununla beraber Türkiye'de melek yatırımcı olmak isteyenlerin sayısı artsa da yatırıma kanalize edilen paranın halen düşük olduğu ekleniyor.
Genç yetenekler gelecek vaadediyor
Türkiye'de genç yeteneklere dikkat çeken Egon Zehnder, hem yeni mezunların hem de deneyimli üst düzey yöneticilerin internet girişimlerinde çalışmaya başlamasına vurgu yaparak önümüzdeki dönem için olumlu bir tablo çiziyor.
Daha fazla grafik ve detaylar için raporun tamamını aşağıda inceleyebilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap