eSpor pazarının yüzde 78'ini reklam ve sponsorluklar oluşturuyor

eSpor pazarının yüzde 78'ini reklam ve sponsorluklar oluşturuyor

Dijital dünyada hızla yükselen eSpor dikeyi, güncel verilerle daha iyi anlaşılıyor. Emarketer.com'da yayınlanan bir grafik de bu ekonomiyi oluşturan kaynaklara ışık tutuyor.

Paylaşılan bilgilere göre genel spor dallarında (futbol vs.) en çok kazanan 100 profesyonel sporcu sadece 2015 yılında 3 milyar dolar gelir elde etmiş. eSpor dikeyinin hacmi ise 747,5 milyon dolar seviyesinde. Yani halen arada büyük bir fark ama bu durum eSpor dikeyindeki potansiyeli görmezden gelmemizi gerektirmiyor.

esportsSuperdata Research'ün derlediği rakamlara göre eSpor pazarının yüzde 78'i sponsorluk ve reklam gelirlerinden oluşuyor ki buda yaklaşık 600 milyon dolarlık bir pasta anlamına geliyor. İkinci sırada ise yüzde 7'şer pay alan eSpor bahisleri ve fantezi siteleri ile ödül havuzları var. Bu iki kategori de sırasıyla 55,8 milyon dolar ve 53,8 milyon dolar hacme sahip.

Aslında sponsorluk ve reklam gelirlerinin tek başına sektörü ayakta tuttuğu bile söylenebilir ama yüzde 5'in altında kalan farklı gelir kanalları da var. Örneğin amatör ve mikro-turnuvalar 27,7 milyon dolar (% 4), ticari eşyalar 17 milyon dolar (% 2) ve bilet satışları 15,9 milyon dolarlık bir pay alıyor.

Önümüzdeki dönemde eSpor dikeyinin oyuncu bazında popülerleşmesi ve küresel rekabet bu oranlarda dalgalanmalar yapabilir. Ancak genel itibarıyla reklam ve sponsorlukların bu dikeyi yönlendirdiğini ve yönlendireceğini söylemek sanırım yanlış olmaz.

Daha önce paylaştığımız eSpor pazarı analizine dönecek olursak, 2015'de 600-650 Milyon dolar olan eSpor pazarının 2018'de 1.9 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. Bir başka öngörüde ise PWC bu dikeyin 2016'da 463 milyon dolarlık bir pazar olacağını söylemişti.

Eğer kaçırdıysanız Türkiye'nin en çok kazanan eSpor oyuncularına da göz atabilirsiniz.

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.