Kuruluşundan bugüne sizi daha yakından tanımak isteyen Facebook, bu çabalarında kilometre taşı olabilecek bir yeniliği tanıttı. Deep Text adını verdiği derin öğrenme tabanlı metin anlama motorunu geliştirdiğini duyuran Facebook, bu yenilikle kullanıcıların her yazdığını anlamaya başlıyor.
"Zaten Türkçe paylaşım yapıyorum" deyip omzunuzu silkmeden önce, Facebook'un henüz tanıttığı Deep Text'in bugün 20 dili anlayabildiği bilgisini paylaşmakta fayda var (Bu dillerin hangileri olduğunu henüz bilmiyoruz). Şirket, yapay zeka motorunun saniyede binlerce paylaşımı neredeyse insan kadar doğru bir şekilde anladığını belirtiyor. Facebook yaptığı duyuruda Deep Text'e olabildiğince fazla dili, çok hızlı bir şekilde öğretme hedefine belirgin bir yer ayırıyor. Deep Text'in teknik detaylarına değinen Facebook, derin öğrenme temelli teknolojisinin farklı dillerdeki kelimelerin arasındaki semantik bağları anlayabildiğini belirtiyor.
Neden?
Facebook'un Deep Text'ten çok farklı yönlerden faydalanabileceğinden kuşku yok. Şirket açıklamasında yapay zeka motorunu Messenger'da denemeye başladığı haberini paylaşıyor. Siz yazarken anlayan Facebook Messenger'ın proaktif bir biçimde ihtiyaçlarınızı ön görüyor olması gittikçe daha yakın bir olasılık haline geliyor. Halihazırda işletmeler ve bot'lara açılan Facebook Messenger, yakın gelecekte sizin için taksi çağıran ya da uçak rezervasyonu yapan bir platform haline gelebilir. Teoride sıkça bahsedilse de, pratiği oldukça zor bu dönüşüm Deep Text ile mümkün olabilir.
Messenger dışındaki paylaşımlar söz konusu olduğunda Deep Text'in ana işi, en azından ilk etapta, kullanıcıların anlık isteklerine yanıt vermek olacak gibi görünüyor. Bisikletini satmak istediğini paylaşan bir kullanıcıya bu satışını kolaylaştıracak araçları önerebileceğini söylüyor Facebook. Buradan yola çıkarak, kullanıcıların ilgileri, anlık duygu durumlarına göre hedeflenebilir hale de gelebilir.
Kullanıcı ilgilerini yazdıklarına göre derinlemesine analiz etmek söylendiği kada kolay değil. Facebook, Deep Text ile işe Sayfalar'dan başladığını söylüyor. Sayfalar'ın aynı ilgiye sahip kullanıcıları bir araya getirmesi sayesinde, burada konuşulanlar PageSpace adında bir "ilgi sınıflandırıcı"nın eğitilmesinde kullanılıyor.
Facebook'ta sörf yapmak
Deep Text'in Facebook'ta olan biten hemen her şeye entegre edilmesi mümkün olabilir. Bunlar arasında fotoğraflara eşlik eden metinlerin görsel tanıma çalışmalarında kullanılması, yorumların analizi, nefret söyleminin platformdan ayıklanması, spam'lerin temizlenmesi gibi kritik geliştirmeler var.
Büyük resime baktığımızda ise Facebook Deep Text ile sosyal ağındaki tüm yazılı paylaşımları etiketleyip, kategorize edebilecek potansiyele kavuşuyor. Bu sayede kullanıcıların kendi arkadaşlarından oluşan kasabalarının dışına çıkıp, Facebook gezegeninde gezintiye çıkması mümkün hale gelebilir. Evet, tıpkı bugün internette gezindiğimiz gibi... Facebook'un Deep Text'i Google'a karşı geliştirdiği en güçlü silahlardan biri olmaya aday.