2016 küresel internet trendleri raporunda öne çıkanlar

2016 küresel internet trendleri raporunda öne çıkanlar

Dünya çapında internet kullanıcılarının sayısı 3 milyarı geçti ancak büyüme yerinde saydı. Yılın büyüme rekorunu kıran Hindistan ise, ABD'nin ünvanını elinden alarak dünyanın en büyük ikinci internet pazarı haline geldi.

Son bir yıldır küresel internet ekonomisini takip edemediyseniz, arayı kapatmanızı sağlayacak en kapsamlı raporlardan biri olan KPCB İnternet Trendleri 2016 yılı sonuçları açıklandı. Mary Meeker'ın Code Conference'ta paylaştığı 213 sayfalık rapor son bir yılın en önemli gelişmelerini küresel ekonomik görünüm içinde ele alıp, beklentileri analiz ediyor. Raporda öne çıkan noktalarsa şu şekilde sıralanıyor:

İnternetin büyüme hızı yerinde sayıyor 

İnternet kullanıcılarının sayısı 2015'te yüzde 9 oranında arttı, bu bir önceki yılın büyüme oranıyla aynıydı. Dünya çapında internet kullanıcılarının sayısının yaklaşık 3 milyar olduğunu söyleyen Meeker, büyüme oranına Hindistan'ı dahil etmiyor. Kendi başına dev bir istisna olan Hindistan'da internet kullanıcı sayısı hızlanarak artıyor. Bir önceki yıl yüzde 33 olan büyüme oranı 2015'te yüzde 40'a çıktı.  Hindistan 277 milyon internet kullanıcısıyla Çin'den sonra dünyanın en büyük ikinci internet pazarı. Geçtiğimiz yıl ikinci sırada ABD bulunuyordu.

2016-internet-trends-report-6

Akıllı telefon kullanımı da yavaşlayarak artıyor

Akıllı telefon kullanıcı sayısı 2015'te yüzde 21'te oranında arttı ancak bu, bir önceki yılın yüzde 31 oranına kıyasla yavaşlamaya işaret ediyor. Bir önceki yıl yüzde 28 oranında büyüyen küresel akıllı telefon sevkiyatlarının büyüme hızı bu yıl yüzde 10'a düşmüş durumda.

2016-internet-trends-report-10

Dijital reklam pazarını Google ve Facebook büyütüyor

Dünyanın en büyük dijital reklam pazarı, mobil sayesinde hızlanarak büyümeye devam ediyor. Masaüstünün yüzde 5 büyüme oranına karşılık yüzde 66 oranında büyüyen mobil reklamlar, bu hızı Google ve  Facebook'a borçlu. İki şirketin pazarın büyümesine katkısı yüzde 76 2015 yılı itibariyle.

2016-internet-trends-report-44-638

Dünya genelinde reklam engelleyici yazılım kullananların sayısı 640 milyona yaklaştı

Reklam engelleyici yazılım kullananların 440 milyonu yıllık yüzde 94 büyüyen mobilden geliyor.

2016-internet-trends-report-47-638

E-ticaretin perakende içindeki payı yükselmeye devam ediyor

Online ve offline arasındaki sınır bu yükselişe bağlı olarak daha belirsiz hale geliyor.

2016-internet-trends-report-60-638

Etkileşimin liderleri 

Popüler sosyal ağlar arasında Facebook etkileşim sayıları açısından rakipleri karşısında açık ara önde . Onu Snapchat ve Instagram izliyor, ABD'de.

2016-internet-trends-report-73-638

Fotoğraf paylaşımı Snapchat ile patlama yaptı

Fotoğraf paylaşımı konusunda büyümede öncü isim bir süredir Snapchat. Pastanın diğer yarısı ise Facebook ve ona ait Instagram, Whatsapp, Messenger gibi servislere ait.

2016-internet-trends-report-90-638

Görsel, içerik ve ticaret ekseni

Ebay gibi "geleneksel" e-ticaret platformlarındansa görsel içeriğin yükselişini doğru okuyan Pinterest, Houzz gibi platformlar e-ticaretle gelir yaratmak konusunda daha başarılı görünüyorlar.

2016-internet-trends-report-95-638

Mesajlaşma platformları ciddileşiyor

Son kullanıcının eklenen emoji, lens ve diğer araçlarla kendini daha yaratıcı şekilde ifade etmesini sağlayarak popülerliğini koruyan mesajlaşma uygulamaları, birer platform haline gelerek birer birer işletmelere açılıyor. Bunda milenyum nesline erişmek için en doğru kanal olmalarının büyük etkisi var. En yanlış seçimse bu kitleyi telefonla aramak.

2016-internet-trends-report-105-638

Ses yeni arayüzü haline geliyor

Konuşma tanıyan sistemlerin doğruluk oranı yüzde 99'a yaklaşıyor. ABD'de akıllı telefonlarda sesli asistanlar kullanım kolaylığı, hız gibi geliştirmeler sayesinde daha sık kullanılıyor. Sesi bir arayüz olarak kullanan, Amazon Echo, gibi cihazların yeni yeni yükselişe geçiyor olması kuvvetle muhtemel. Rapor önümüzdeki 5 yılda yapılan internet aramalarının yarısının ses ya da görsel araması olacağını ön görüyor.

2016-internet-trends-report-133-638

ABD yeniden otomotivde lider olabilir 

ABD'li üreticilerin 1950'lerden itibaren düşüşe gelen otomobil satışları için sürücüsüz araçlar yeni bir virajı işaret ediyor olabilir.

2016-internet-trends-report-145-638

Çin hala dev bir pazar

Çin internet pazarı, mesajlaşma platformlarında yaratılan gelirlerden, e-ticarete ve Uber benzeri servislerden online reklamlara kadar birçok farklı yönden ABD pazarını katlıyor.

2016-internet-trends-report-171-638

Bir platform olarak veri 

Veri evreni genişliyor ve veriyi saklamanın maliyeti gittikçe düşüyor. Bununla birlikte veri analizinden haritalanmasına, müşteri ilişkilerinden takibine farklı yönleriyle birçok platformun oluşumunda anahtar rol üstleniyor.

2016-internet-trends-report-205-638

Raporun tamamını aşağıda görebilirsiniz:

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.