Techcrunch Disrupt New York 2016’da düzenlenen Battlefield’ın kazananı olan Beam, izleyicilere aynı zamanda oyunu yönlendirebildikleri yeni bir platform sunuyor.
16 yaşındaki Mark Dietzer ve 18 yaşındaki Matt Salsamendi tarafından kurulan Beam aslında oyun yayıncılığını mevcut halinden çok daha interaktif bir yapıya dönüştürmek üzere yola çıkmış. Techcrunch’ta sunum yaptıkları sırada beta versiyonlarını yayına alan girişim izleyicilerin izledikleri oyuna dahil olarak oyunu yönlendirebilmelerine olanak sağlıyor. Twitch'ın canlı yayınlarda 15-20 saniye gecikme yaşabildiğini belirten Salsamendi Beam'de bunun saniyenin onda ikisi oranında olduğunu sahnede belirtti.
Twitch gibi oyun yayıncılığının popüler platformlarında izleyiciler ilgilendikleri ya da takip ettikleri oyuncuların canlı yayınlarına katılarak hem onlarla sohbet edebiliyorlar hem de oyunlarını izleyebiliyorlar. Ancak buradaki oyun akışı tek taraflı bir durumda, Beam ise izleyicilerin aynı zamanda klavyelerinde belirlenmiş tuşlara basarak oyuncuyu yönlendirebilmelerine ve yönetebilmelerine imkan tanıyor. Aynı zamanda desteklenen oyunlarda ana bir oyuncuya ihtiyaç kalmadan izleyicilerin tamamı oyunu oynabiliyorlar. Bu fikir ilk başta uygulanması zor gelse de bazı oyunlar bu tarz oyun dinamiklerine oldukça açık.
Beam üzerinde canlı yayın yapan her oyuncunun oyununa izleyicilerin dahil olabilmesi münkün değil. Yayıncılar platform üzerinde ''interactive'' modunu aktif ettikleri zaman izleyiciler de dahil olabiliyorlar. Bunun haricinde çalışma ve yayın yapısı olarak Beam'in fonksiyon olarak Twitch'ten bir farkı bulunmuyor. Battlefield’a katılan 22 girişimden birisi olan Beam etkinliğin son gününde yapılan final sunumlarının ardından jüri tarafından birinci seçilerek 50 bin dolarlık para ödülünün sahibi oldu.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap