Twitter ABD istihbarat ajanslarına sırtını döndü

Twitter ABD istihbarat ajanslarına sırtını döndü

Platformunu kullanan servislerin erişimini bir anda kesmesiyle ünlenen Twitter, bu kez ABD istihbarat ajanslarını platformundan dışladı. Ajanslara Twitter verilerini kullanarak kritik analitik servisi sunan Dataminr'ın servisini kesen Twitter teknoloji ve güvenlik şirketleri arasındaki gerilime bir yenisini ekledi.

WSJ'nin istihbarat ajansları tarafından doğrulanan haberine göre Twitter, Dataminr'ın istihbarat ajanslarına sunduğu servisin devam etmesini istemiyor. Dataminr, açık tweet'leri gerçek zamanlı olarak analiz ederek, terör, eylemler ve "haber değeri" olabilecek son dakika gelişmeleri gazetecilerden bankacılara ve istihbarat ajanslarına kadar geniş bir takipçi kitlesine ulaştırıyor. Servis kesintisinin istihbarat ajansları dışındaki müşterileri etkilemediği belirtiliyor. Twitter bu hamleye bir gerekçe göstermiyor ve istihbarat ajanslarının diğer herkes gibi atılan tweet'leri kendi başlarına analiz edebileceklerini söylüyor. Şirket istihbarat ajanslarıyla yakın bir ilişki içinde olduğu izleniminin yaratılmasından çekiniyor olabilir.

CIA'in yatırım şirketi In-Q-Tel destekli girişimler

2009 yılında kurulan Dataminr bugüne kadar yaklaşık 180 milyon dolar yatırım almıştı. Bu yatırımcıları ve bugünkü hissedarları arasında Twitter da yüzde 5'lik payla yer alıyor. Bir diğer önemli not ABD istihbarat ajanslarının Dataminr'a erişim kazanmasının CIA'in yatırım ayağı olan In-Q-Tel yatırımıyla gerçekleştiği. Stratejik yatırımlara odaklanan In-Q-Tel aralarında Palantir, mongoDB ve Atlas'ın olduğu onlarca teknoloji girişiminin yatırımcısı durumunda. CIA'in artan sosyal medya istihbaratı ilgisi In-Q-Tel portföyünde artan sayıda girişimle de dikkat çekmişti yakın zamanda.

İlginç olan Twitter'ın sınırlamasının Palantir'in durumunun düşünüldüğü kadar iç açıcı olmadığını gösteren belgelerin basına sızmasından kısa bir süre gerçekleşmesi. Buna göre, bugüne kadar övgüyle bahsedilen Palantir, görünenin aksine müşterilerini tutmakta zorlanıyor, çalışanlarını kaybediyor ve karlı bir girişim değil. İki olay arasında doğrudan bir bağlantı olup olmadığını eldeki verilerle söylemek henüz mümkün değil. İstihbarat ve teknoloji şirketleri arasındaki ilişkiler yeniden şekillenecek gibi görünüyor.

Öne çıkan görsel: Wired

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.