Uydu temelli açık alan navigasyon uygulamalarına artık aşinayız. Hibrid (açık ve kapalı alan) navigasyon sistemleriyse önümüzdeki dönemde yükselen bir dikey olacak. Türkiye'de geliştirilen Fink (Android, iOS yakında) de bu trendin öncülerinden biri olmak istiyor.
Fink, tahmin edeceğiniz üzere Bluetooth 4.0 temelli ve fiziksel işaret noktalarını (beaconlar) temel alarak çalışan bir sistem. Standart yönlendirme seçeneklerin yanında duyma ve görme engelli kullanıcılara, kullanıcıların bedensel yetilerine veya cinsiyete bilgilerine göre yönlendirme yapabiliyor.
Örneğin bir alışveriş merkezinde gitmek istediğiniz mağazayı, en yakın asansörü, mescidi veya tuvaletleri Fink sayesinde kolayca bulabiliyorsunuz. Keza bu sistem üniversitelerden hastanelere kadar bir çok farklı alanda kullanılabiliyor. Görme engelli kullanıcılar için çıkılacak bir merdivenin kaç basamaklı olduğunu ve dönüşlü olup olmadığını söyleyebiliyor. Eğer uygulama kullanıcısı tekerlekli sandalye kullanıyorsa, tekerlekli sandalyenin kolayca ilerleyebileceği geniş koridor, asansör ve rampa gibi yollardan oluşan bir rota çiziliyor.
Hedef 3 ay içerisinde 4000 beacon
Akif Tufan tarafından 2005 yılında kurulan Techpoint Yazılım A.Ş. bünyesinde geliştirilen Fink, 8 aylık bir geliştirme sürecinin ardından hayata geçirilmiş. İlk aşamada Türkiye'de 30 harita oluşturmayı hedeflediklerini söyleyen Tufan, "Fink şu anda Kırıkkale Üniversitesinde aktif olarak kullanılıyor. Önümüzdeki 3 ay içerisinde 3’ü İstanbul’da olmak üzere toplam 6 büyük kurumda kullanılmaya başlanacak. Bu kurumlar ile birlikte toplam 4.000 beacon cihazı ile haritalama yapmış olacağız." diyor.
Avrupa ve Doğu Asya'dan da talep aldıklarını ancak yurt dışı satışlarını 2017 yılında başlatmayı hedeflediklerini söyleyen Tufan, bu gecikmenin(?) sebebini de 'güçlü bir giriş yapma' isteğiyle açıklıyor. Avrupa’daki 2 farklı çözüm ortağından işaret noktası (beacon) tedariki yaptıklarını ve şirketlerinin tamamen yazılıma odaklandığını da ekliyor.
İki farklı fiyatlandırma yapan Fink, kamu kurumlarında kullanılan işaret noktası (beacon) cihazı başına lisanslama yapıyor. Lisans bir kereye mahsus ödeniyor ve ömür boyu kullanılabiliyor. Özel kurumlarda ise ayrıca kiralama modeli de uygulanıyor. Her iki modelde de bina yapısı ve uygulama alanının büyüklüğüne göre fiyatlar değişiklik gösterebiliyor.
Farklı girişimler de Fink beacon'larını kullanabilecek
Şu ana kadar proje için 1 milyon TL civarında harcama yaptıklarını söyleyen Akif Tufan "Beacon ile iş geliştiren diğer firmaların aksine biz sahada kullandığımız cihazların başkaları tarafından da ücretsiz kullanılabilmesini sağlıyoruz. Kısacası bizim cihazlarımızın bulunduğu bir mekanda rakiplerimiz rahatlıkla aynı cihazları kullanarak uygulamalarını çalıştırma imkanı sağlıyoruz. Amacımız mekanların beacon çöplüğüne dönmesini önlemek ve her proje için farklı cihazlar konumlayarak projelerin mali boyutlarını erişilemez düzeye çıkmamasını sağlamak." diyerek aslında bu dikeyin hassas bir noktasına parmak basıyor.
Önümüzdeki dönemde kapalı alan navigasyon sistemlerinin hayatımıza gireceği oldukça net ve umuyoruz bu alanda yerli girişimler hem yurtiçinde hem de yurtdışında kısa sürede temel kullanıcı tabanını yakalayabilirler.