Asya'nın en popüler mesajlaşma uygulamalarından Kik'in kurucusu ve CEO'su Ted Livingstone'un söylediği gibi "Soru artık bot'ların gelip gelmediği değil, soru nasıl geldikleri". Uzunca bir süredir gelmesi beklenen bot devrimi üzerinde çalıştıklarını söyleyen Livingstone yaklaşık 1,5 yıl önce devreye aldıkları bot platformu üzerinde milyonlarca kişinin bot'larla sohbet ettiklerini belirtiyor. Bugün 275 milyon kullanıcısı bulunan Kik devrim için artık geri sayıyor zira Facebook Messenger geliyor.
Facebook f8 geliştirici konferansını bu yıl 12-13 Nisan tarihlerinde düzenliyor. Facebook'un konferansta yapacağı büyük anonslardan biri büyük olasılıkla sohbet bot'ları için geliştirdiği platform olacak. Facebook'un Messenger'da bot'lar geliştirmeyi mümkün hale getiren "gizli" sohbet SDK'sını geçtiğimiz Ocak ayında haberleştiren TechCrunch'ın konuyla ilgili benzer minvalde bir Bot Store (App Store'a benzer şekilde) haberi çıkması olasılığı güçlendiriyor.
Peki olası bir bot devriminden ya da Messenger'ın kapılarını sayıları belki milyonları bulacak bot'lara açmasından ne beklemeliyiz? Bugüne kadar Telegram'dan WeChat'e ve Slack'e kadar çok sayıda mesajlaşma uygulaması bot'larla yapılabilecekler konusunda yeterince ip ucu verdi belki ama en güçlü etki bot'ların irili ufaklı birçok uygulamanın yerini almaya başlaması olabilir. Halihazırda sınırlı sayıda uygulamayı sığdırdığımız telefonumuzda, anlık/geçici etkileşimler için kullandığımız hangi uygulama varsa birçoğu Messenger bot'ları tarafından halledilebilir duruma gelebilir. Gittiğiniz bir cafe'de sipariş vermekten tutun da ödeme almaya kadar geniş bir kullanım sunulabilir.
Söz konusu uygulamalar başta Çin olmak üzere Uzak Doğu'da yaygınlıkla kullanılıyor ve insanlar çılgınca bot kullanıyor. Birçoğu QR kod okutularak kullanılan bot'ların şimdidien web sitelerinin yerini almaya başlayacağını söylüyor Livingstone. Facebook'un f8'de bot hamlesini yapması Messenger'i Livinstone'un deyimiyle yeni internet tarayıcısı haline getirmeye aday.