Topluluk gücüyle geliştirilecek olan açık kaynaklı bir proje özgür internet ansiklopedisi Wikipedia içeriklerinin 'metinden sese' çevrilmesini sağlayacak. Yani Wikipedia'yı sadece okumak değil, dinlemek de mümkün olacak.
Söz konusu proje, İsveç Kraliyet Teknoloji Enstitüsü (KTH) tarafından geliştiriliyor. İsveç'in en büyük ve en eski teknik üniversitesi olan KTH'nin açıklamasına göre bu teknoloji Wikipedia sunucularında tutulacak. Yalnızca Wikipedia değil, MediaWiki yazılımını kullanan başka siteler de bu teknolojiden faydalanabilecek.
KTH profesörlerinden Joakim Gustafso, geliştirilmekte olan açık kaynaklı iskelet üzerine herhangi bir konuşma sentez programının dahil edilebileceğini ve özel modüller geliştirilebileceğini söylüyor. Herhangi bir mecranın da bundan faydalanabileceğini ekliyor.
Projenin ilk testleri Wikimedia İsveç ile yapılmış ve Wikipedia kullanıcılarının 1/4'inin içerikleri sesli olarak tüketmeye ihtiyaç duyduğu veya tercih ettiği ortaya çıkmış. İçeriklerin imla ve telaffuz açısından değerlendirilmesi de gerekecek ki bu noktada her ülkeden gönüllülerinin bir adım öne çıkması gerekecek.
Yaklaşık 1 milyon TL yatırım
İsveç Posta ve Telekom Kurumu bu proje için 2.8 milyon İsveç kronu yani yaklaşık 1 milyon TL yatırım yapmış ve başlangıçta sistem İsveç dilinde okuma yapacak. Ardından temel İngilizce'ye ve daha sonra da sistemin çalıştığını kanıtlamak için Arapça'ya da el atılacak ama bu 3 dilin de kullanılabilir olması için Eylül 2017'yi beklememiz gerekecek.
İlerleyen aşamalarda kullanıcıların sesli okumaları da analiz edilecek ve en iyi okuma performası yakalanmaya çalışılacak. Büyük hedefse Wikipedia'nın kapsadığı 280 dilin tamamına hizmet vermek.