Uygulama tabanlı dijital bir banka olmak için yola çıkan Mondo, daha bankacılık lisansı almadan (yatırım sonrası) değerlemesini 30 milyon sterline yükseltti.
Londra merkezli Mondo, 30 milyon sterlin değerlemeye 6 milyon sterlinlik bir yatırımla ulaştı. Bu yatırımın 1 milyonu kitlesel fonlama sitesi Crowdcube üzerinden gelirken, 5 milyonu da Passion Capital tarafından sağlandı.
Passion Capital, daha önce de Mondo'ya 2 milyon sterlik yatırım yapmıştı ve devam eden yatırım girişimin geleceğine duyulan güveni gösteriyor.
Diğer yandan Mondo'nun kurucusu ve CEO'su Tom Blomfield, farklı kaynaklardan yatırım teklifleri aldıklarını, hatta 4 milyon sterlin yatırım toplama hedefini yoğun talep nedeniyle 6 milyon sterline yükselttiklerini ekliyor.
Neobank döneminin yeni temsilcisi ama ilk değil
Mondo, sadece dijitale odaklanan bankacılık hizmetlerini tanımlayan 'neobank' (yeni banka) eğiliminin bir örneği. Ancak elbette bu alandaki ilk uygulama değil. 150 milyon sterlin değerlemeye sahip Atom Bank, Ocak ayında 48 milyon sterlin yatırım alan Starling Bank başta olmak üzere Tandem Bank, Monese, Number26 ve Türkiye'den ininal gibi örneklerle neobank döneminin temsilcilerini çoğaltmak mümkün.
Her şey planlandığı şekilde giderse Mondo'nun bankacılık lisansını alması yaz aylarını, açılışı ise yıl sonunu bulacak. Yıl sonun basılması hedeflenen ön ödemeli kart sayısı ise 50-100 bin olacak.
Finansal teknoloji girişimleri hızlı bir gelişim içinde ve dijital bankacılık da geleneksel bankaları tehdit eden bir dikey. Ancak diğer bazı teknolojilere nazaran geleneksel bankaların dijital bankacılık hesaplarını/uygulamalarını açmak konusunda daha başarılı olduklarını biliyoruz.
Sadece Türkiye'den Cepteteb (TEB), Dijital Deniz (Denizbank), Enpara (Finansbank), iGaranti (Garanti Bankası), Mutlu Param (ABank), Nuvo (YapıKredi), Senin Bankan (Kuveyttürk) gibi örnekler vermek mümkün.