İçeriği kadar uğradığı değişiklikler ve yarattığı tartışmalarla İnternet Yasası gündemdeki ikinci yılına Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) iptal kararıyla girmişti. 8 Aralık'ta 6518 sayılı Kanun’un bazı hükümlerinin iptali talebiyle açılmış olan davayı karara bağlayan AYM; bu kapsamda 5651 sayılı İnternet Yasası'ndaki bazı fıkraları iptal etmişti. Konuyla ilgili bir basın açıklaması yayınlayan AYM gerekçeli kararı nihayet kamuoyuyla paylaştı.
AYM'nin kısmi iptal kararında, içerik, yer ve erişim sağlayıcılarını, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının (TİB) talep ettiği bilgileri talep edilen şekilde Başkanlığa teslim etmekle ve Başkanlıkça bildirilen tedbirleri almakla yükümlü kılan hükümlerini iptal etti.
5651 sayılı Kanun’un 9'uncu maddesi kapsamında hâkimin verdiği erişimin engellenmesi kararına konu kişilik hakkının ihlaline ilişkin yayının veya aynı mahiyetteki yayınların başka internet adreslerinde de yayınlanması durumunda ilgili kişinin Erişim Sağlayıcıları Birliğine (ESB) başvurması halinde mevcut kararın bu adresler için de uygulanacağına ilişkin hükümde yer alan “…veya aynı mahiyetteki yayınların…” ibaresini iptal etmiş, kalan bölümün reddine karar verdi.
ESB’nin kuruluşu, işleyişi ve esaslarına ilişkin düzenlemeleri içeren hükümler ile özel hayatın gizliliğinin ihlaline bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde TİB Başkanına erişimin engellenmesi yetkisini veren hükmün iptal talebini de reddetti.
İptal kararıyla ilgili önemli bir ayrımsa Resmi Gazete'de yayımlanmış olmasına rağmen, yürülüğe girmesi için bir yıllık bekleme süresinin verilmiş olması. Yani kısmi iptal kararı 2017 yılı itibariyle uygulanıyor olacak.
AYM'nin gerekçeli kararının tamamını görmek için bağlantıyı takip edin.
Görsel Kaynak: Maksim Kabakou/Shutterstock
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap