Dünya genelinde 229 unicorn var ve hiçbiri Türkiye'den değil

Dünya genelinde 229 unicorn var ve hiçbiri Türkiye'den değil

İnternet ekosistemi artık milyar dolarların konuşulduğu bir dünya ve tekboynuz (unicorn) yani 1 milyar dolarlık girişimlerin sayısı giderek artıyor. Venturebeat ve Spoke Intelligence'ın araştırmasına göre de bu sayı iki yüzü geçmiş durumda.

Söz konusu rapora göre dünya genelinde 1 milyar dolar değerlemeyi aşan girişim sayısı 229. Toplam 1,3 trilyon dolar değerlemeli bu 229 girişimin 21 tanesi 10 milyar dolar değerlemeyi aşmış durumda ki bunlar decacorn olarak adlandırılıyor.

Rapora göre perakende ve paylaşım ekonomisini kapsayan tüketici kategorisinde Etsy, Gilt, Airbnb ve Lyft gibi 98 tekboynuz var. Finansal teknolojiler, sağlık teknolojileri, nesnelerin interneti gibi kurumsal veya dikey teknoloji kategorisinde ise 112 tekboynuz bulunduruyor.

unicorn-girisim

Kaliforniya tek başına Avrupa ve Çin'in toplamından fazla unicorn sahibi

Listede satın alınan Nest ve DJI gibi teknboynuzlara da yer veriliyor. Kaliforniya'da 101, New Yorkt'ta 23, Çin'de 33, Avrupa'nın tamamında ise sadece 13 tekboynuz yer alıyor. Küresel çapta tekboynuzlarda yatırımların ortalama 7 kat geri dönüşü olurken, Avrupa'da bu çarpan 4,5 katta kalıyor. Avrupa'da 10 milyar dolar değerlemeli herhangi bir girişim yer almıyor.

unicorn-2

Rapora göre bir tekboynuz olabilmek için ortalama 6 yıla ve 95 milyon dolar yatırıma ihtiyaç var. Tekboynuzların yüzde 75'i halen çıkış yapmış değil. Çıkış yapan 52 tekboynuzun yarısı satın alınırken yarısı da borsaya açılmayı tercih etmiş.

En çok yatırım yapan Sequoia Capital

Tekboynuzların en önemli yatırımcıları sıralandığında ise Sequoia Capital (37), Accel Partners (29) ve Andreessen Horowitz (28) ilk 3 sırada geliyor.

Türkiye'de halen dolar bazında bir tekboynuz çıkaramadık ve umuyorum decacornlar popüler olmadan o günü görebiliriz. :)

Raporun tamamına şuradan erişebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.