Kısa süre önce yerli kitlesel fonlama girişimleri arasına eklenen Arikovani.com işleyişi ve kurucuları bakımından bu alandaki en dikkat çekici oyunculardan biri olmaya aday.
AriKovani.com da bir çok kez bahsettiğimiz Kickstarter ve Indiegogo gibi bir kitlesel fonlama girişimleriyle genel olarak aynı modelde çalışıyor. Ancak proje geliştiricilerinden herhangi bir komisyon almıyor. Başarılı girişimciler banka ve diğer ödeme sistemlerinin işlemleri için yapılan kesintiler dışındaki paranın tümüne sahip olup projesini tamamlayabiliyor.
Bu bakımdan dikkat çekici bir mecra olan Arıkovanı tamamen yenilikçi/inovatif teknoloji girişimlere yer veriyor. Turkcell ve YGA tarafından kurulan ve desteklenen platformda yer almak için projenizin onay sürecinden geçmesi gerekiyor. Projeniz yayınlandıktan sonra da 1-60 gün süresince destek toplamaya başlamış oluyorsunuz.
Arıkovanı'nda sadece fonlama hedefine ulaşan projelere para aktarımı yapılıyor. Yani hedefinizden az bir tutar topladığınız takdirde ödeme alamıyorsunuz. Hedefinizi geçmeniz durumunda ise toplanan tutarın tamamı sizin oluyor.
Arıkovanı'nda şu anda 3'ü aktif olmak üzere 5 proje listeleniyor. Aktif olmayan iki proje fikir aşamasında ve kullanıcılardan gelecek yorumları bekliyor. Aktif projeler ayrıca ayrı ayrı bahsedilmeyi hakediyor.
İnvidyo
Bunlardan biri olan İnvidyo'yu sizlere Selçuk Saraç'ın yatırımıyla tanıttımıştık. Bebeğinizi ve odadaki hava koşullarını takip eden gelişmiş özellikli İnvidyo kamerasına (ve servislerine) 199 TL'den başlayan destek paketiyle sahip olunabiliyor.
Akıllı Bebek ve Bakıcı İzleme Servisi olarak tanıtılan proje 100 bin TL toplama hedefine sahip.
Alya 3D Printer
Alya 3D Printer ise Türkiye’de 3 boyutlu yazıcı geliştirmeye odaklanan sayısı teknoloji girişimlerinden Katı Hal'in geliştirdiği çocuklara özel bir 3 boyutlu yazıcı. Çocukların üç boyutlu düşünme yeteneklerini geliştirmek için tasarlanan Alya, beraberinde sunulan 3 boyutlu tasarım programıyla çocukların kendi nesnelerini tasarlayıp yazıdan çıktısını alabilmesini sağlıyor.
Alya projesi 125 bin TL destek arıyor ve şu anda en az 999 TL destek karşılığında sahip olabiliyorsunuz.
Twin Science Kit
YGA'nın Spread Science platformu içinde hayata geçirilmeyi bekleyen projesi Twin Science Kit de çocuklara teknolojik üretime katılmanın kapısını aralıyor. Mıknatıs yardımı ile kolayca birleştirilebilen, küçük elektronik 'twin' adlı parçalarla çocuklar farklı devreler oluşturabiliyor.
Hem Türkçe hem de Braille alfabesinde açıklamalar taşıyan twin parçaları, görme engelli çocuklar için de güzel bir üretim projesi halini alıyor. Basic Twin Kit'e sahip olmak için 149 TL'lik bir destekte bulunmanız yeterli ve projenin başarılı olması için 160 bin TL'ye ihtiyaç var.
Umarım Türkiye'de Arıkovanı ve benzer platformlardaki projeler başarıya ulaşır ve yeni projeler için üretim hevesimiz de katlanarak artar. En azından bir paylaşım yapmanın bile desteklemek anlamı taşıdığını eklemeden geçmeyeyim.