En popüler çevrimiçi ödeme sistemlerinden biri olan Paypal, 29 pazarda yaptığı 'Sınır Ötesi Alışverişte Tüketici Alışkanlıkları' adlı araştırmayla Türkiye'deki e-ihracatçılara da yol göstermek istiyor.
Bugün düzenlenen basın toplantısıyla söz konusu araştırmayı paylaşann Paypal, Türkiye dahil 29 pazarda 23 bin tüketiciyle görüşmüş. Ipsos'un desteğiyle Türkiye'yi kapsayan araştırmaya göre Türkiye’nin e-ihracat hacmi mevcut durumda 400 milyon dolar civarında. Önümüzdeki birkaç yıl içerisindeyse 3 milyar doları aşabileceği tahmin ediliyor.
Türkiye'nin 77 şehrinden 100 ülkeye e-ihracat yapılıyor
Paypal Türkiye de bu süreçte ülkemizdeki e-ihracat yapan iş yerlerini desteklemek istiyor. PayPal kullanan iş yerlerinin yüzde 84’ünün dış pazarlara satış yaptığını söyleyen Paypal Türkiye, bu şirketlerin Türkiye’nin 77 kentine yayıldığının altını çiziyor. Paylaşılan bilgilere göre şirket başına ortalama 34 farklı pazara satış yapılıyor. Bu şirketler arasında tek başına 93 ülkeye satış yapmış bir firma dahi yer alıyor. Türk şirketlerinin sattığı ürünler 100 farklı ülkeye gönderiliyor.
Toplantıda birer konuşma yapan Orta & Batı Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Genel Müdürü Sarah Clark ve Paypal Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Direktörü Kıvanç Onan Türkiye'nin sahip olduğu potansiyeli bir an önce harekete geçirmek istediklerini belirtiyor ve bu araştırmanın da KOBİ'lere yol gösterici olduğunudile getiriyor.
Aşağıda tamamını inceleyebileceğini rapor ve infografikten bir kaç rakam paylaşmak gerekirse;
- 2014 yılı verilerine göre dünyadaki yaklaşık 90 milyon kişi yurtdışındaki web sitelerinden düzenli olarak alışveriş yapıyor. 2018’e gelindiğinde ise bu rakamın 130 milyona ulaşması bekleniyor.
- Dünya e-ticaret sektörü 2 trilyon dolar civarında; bunun 200 milyar doları sınır ötesi alışverişten geliyor. 2018 yılında ise bu rakamın 300 milyar doları aşacağı öngörülüyor.
- Sınır ötesi alışverişte en çok harcayanlar: ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika
- Sınır Ötesi Alışverişte Tüketici Alışkanlıkları araştırmasına katılan 23 bin kişinin yüzde 70’i, son 12 ay içerisinde en az bir kere online alışveriş yaptığını söylüyor. Yüzde 50’si başka ülkelerden ürün aldıklarını belirtirken, yüzde 10’u alışverişlerini sadece sınır ötesi ülkelerden yaptıklarını söylüyor.
- Dünya genelinde sınır ötesi alışverişçilerin en çok tercih ettikleri beş ülke ise ABD (%25), Çin (%19), İngiltere (%14), Almanya (%11) ve Japonya (%5).
- Rapor, 2015 itibarıyla sınır ötesi alışverişte en çok harcayanların ise ABD (27 milyar dolar), İngiltere (19 milyar dolar), Fransa (10 milyar dolar), Almanya (10 milyar dolar), Ortadoğu ve Kuzey Afrika (toplam 15 milyar dolar) olduğuna işaret ediyor.
- Araştırma sonuçları göre Türkiye; Hollanda, Rusya, Polonya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın “en çok sınır ötesi alışveriş yapılan ülkeler” listesinde ilk 10’da yer alıyor.
- PayPal’ın 2014 yılı sonuçlarına göre tüm dünyada mobil bir cihaz üzerinden gerçekleştirilen toplam PayPal işlem sayısı bir önceki seneye göre yüzde 68’lik artışla 1 milyar işlem adedine ulaştı.
- ABD'de kullanıcıların yüzde 36’sının sınır ötesi alışverişlerini mobil üzerinden gerçekleştirildiği görülüyor. Bu rakamı yüzde 33 ile İngiltere takip ediyor.