Birleşmiş Milletler'in bilgi ve iletişim teknolojileri (ICT) alanına odaklanan birimi ITU, her yıl düzenli olarak yayınladığı Measuring the Information Society Report ile dünya çapında 167 ülkenin bilgi teknolojilerini nüfusu için erişilebilir hale getirme performansını ölçüyor. Raporun yaygınlıkla kullanılan ve son olarak 2010 yılında yayınlanan ICT Development Index (IDI) endeksi, ülkeleri ICT alanındaki gelişmişliklerine göre sıralıyor.
Raporda sunulan genel resimde öne çıkan notlardan ilki mobil şebeke servis fiyatlarının düşmeye devam etmesi. Dünya çapında 7.1 milyar mobil şebeke abonesinin olduğunu söyleyen rapor, mobil ağların dünya nüfusunun yüzde 95'ini kapsadığını belirtiyor. Az gelişmiş ülkeler de bu gelişmeden pay alıyor. Buna ek olarak mobil geniş bant sabit geniş banttan daha ucuz olma eğilimi gösteriyor ve son yıllarda yüzde 20-30 düşen mobil geniş bant fiyatlarının önümüzdeki yıllarda belirgin biçimde düşmesi bekleniyor.
Nüfusun internet bağlantısı ve internet servislerine erişimini sağlama konusunda ülkeleri IDI endeksiyle sıralayan rapora göre Güney Kore bu konuda dünyanın en gelişmiş ülkesi. 8.93 puanla listenin ilk sırasında yer alan Güney Kore'yi aralarında Danimarka, İzlanda, Birleşik krallık ve İsveç'in olduğu sekiz Avrupa ülkesi takip ediyor. 2010 yılında listenin 67'inci sırasında olan Türkiye ise bu yıl 5.58 puanla 69'uncu sırada. Erişim, kullanım ve beceri olmak üzere üç farklı alt endeks kullanılarak hazırlanan IDI'a göre Türkiye bu üç alt endekste sırasıyla 79,74 ve 49'uncu sırada. Endekste 40 ülkeyle birlikte Avrupa bölgesine dahil edilen Türkiye, OECD'nin gelişmekte olan ülkeler kategorisinde değerlendiriliyor. Türkiye Avrupa ülkeleri arasında en düşük performans gösteren ülkelerden biri olsa da, dünya genelinde IDI düzeyi açısından orta üst sınıfta yer alıyor (aşağıdaki haritada mavi ile gösterilen alan).
ICT'lerin dünya çapında erişilebilirliğini de inceleyen raporda, sunulan servislerin fiyatlarının aşağı inmesi hanehalkı için en önemli belirleyici faktör. Buna karşın, Türkiye ve Fas gibi ülkeler bu konuda istisna oluşturmasıyla dikkat çekiyorlar. Zira her iki ülkede de, hanehalkı internet erişiminin önündeki en önemli engel, insanların internete ihtiyaç duymadığını söylemesi. Fiyatların yüksek bulunması ise ikinci sıradaki etken.
Raporun tamamını aşağıda görebilirsiniz:
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap