Bu yıl 7-15 Kasım tarihleri arasında düzenlenen İstanbul Kitap Fuarı'ndaki sıra dışı görüntülerden biri Wattpad şöhretlerinin takipçileriyle buluşmasıydı. Fuara, Wattpad'de 22 milyon okunma sayısına yaklaşan Büşra Yılmaz, bu yıl yayınlanan 4N1K ile katılırken; 208 bin takipçiye ulaşan Büşra Küçük 'Kötü Çocuk' kitabıyla okurlarının karşısına çıktı. Yoğun ilgi gören yazarların durumu, Wattpad'in Türkiye'de ulaştığı popülerliğe dair küçük bir temsil niteliğinde. Zira dünya çapında 40 milyon aktif kullanıcısı olan Wattpad'in Türkiye'deki kullanıcı sayısı 3 milyona ulaştı. Böylelikle Türkiye, ABD ve Filipin'den sonra Wattpad'in en popüler olduğu üçüncü ülke konumuna yükseldi.
Aşina olmayanlar için Allen Lau ve Ivan Yuen tarafından 2006 yılında Kanada'da kurulan Wattpad, yazarlar için bir sosyal ağ. Webrazzi'ye konuşan Kurucu Ortağı Allen Lau'nun paylaştığı verilere göre, Wattpad'de bugün 7 milyon Türkçe hikaye bulunuyor, kullanıcıları platformda her bir seans başına ortalama 30 dakika geçiriyorlar. Kullanıcıların çoğu 30 yaşın altında ve dörtte üçünü kadınlar oluşturuyor. Wattpad'e her gün 10 bin yeni kullanıcı kayıt oluyor.
Wattpad'in dünya genelinde kullanıcılarının yüzde 90'ı platforma mobilden erişiyor. Mobil öncelikli bir platform olarak hızlı büyümesi Wattpad'e yatırımcıların ilgisinin devam etmesini sağlıyor. Wattpad, bugüne kadar aralarında Khosla ve Union Square Ventures'ın olduğu yatırımcılardan, toplam beş turda yaklaşık 67 milyon dolar yatırım almıştı.
Zaman rekabeti
Bundan yaklaşık iki yıl önce gelir yaratma rotasını kitle kaynaklı fonlama olarak belirleyen Wattpad, yazarlarının kitaplarının yayınlanması için kendi fonlama sistemini oluşturmuştu. Sınırlı sayıdaki denemenin ardından bunun ölçeklenebilir bir model olmadığını öğrendiklerini söyleyen Lau, Wattpad'in ana gelir kanalının doğal reklamlar olacağına karar verdiklerini aktarıyor.
Son dönemde doğal reklam tekliflerini geliştirmeye ağırlık veren Wattpad, geçtiğimiz Temmuz ayında Brand Stories teklifini tanıtmıştı. Sistem, marka hikayelerinin Wattpad tarafından seçilen yazarların kaleminden Wattpad okurlarıyla buluşmasını ve bundan yazarların da gelir elde etmesini sağlıyor.
Okur ve yeni nesil yazarları bir araya getiren platforma yazılı medyanın YouTube ya da Instagram'ı yakıştırması yapılabilir. Bunu, Lau da doğruluyor. Lau, Medium gibi yeni nesil blog platformları yerine Instagram ve YouTube ile daha çok rekabet ettiklerini söylüyor. Lau, "Bu sosyal ağlarla kullanıcıların zamanı için rekabet ediyoruz" diyor.