Webrazzi Summit 2015'te Türkiye internet sektörünün en deneyimli isimlerinden Emre Kurttepeli'yi de ağırladık. Türkiye'nin Yahoo'su diyebileceğimiz Mynet'in kurucusu olan Emre Kurttepeli, Arda Kutsal ile 1999'dan bugüne sektörde nelerin değiştiğini konuştu.
Şimdiye kadar 30 kadar şirkete kurucu/yatırımcı olarak temas eden Emre Kurttepeli, geçen sene yerel girişimlerin küresel pazara açılımı konusunda önemli paylaşımlarda bulunmuştu. Bu sene ise sektörün geçmişini ve bugününü değerlendirdi;
İlk yıllarımızda nasıl çıkış yapmak konusunda çok fazla düşüncemiz yoktu. Şimdiyse çıkış yapmayı konuşuyoruz ama çıkış yapmak için belli bir zaman gerektiğini de görüyoruz. Diğer yandan gelinen noktada çok büyük oyuncular var ve bunlara satılabilecek girişimler yapmaya odaklanmak zorunda kalıyoruz.
Yani geçmişte risk almak daha fazlaydı. Şimdiyse daha garantici girişimlere odaklanılıyor. Bugün sunumlar bile belli bir standart şekilde. Bu durum bana sıkıcı geliyor.
Arda Kutsal Angel.co'nun kurucusu Penchina'nın paylaştığı bir bilgiyi de değinerek, ABD'de girişimlerin halka arza ulaşmasının 8 yıl sürdüğünü, Angel.co'da yatırım yapılan girişimlerinse en fazla 3 yıllık olduğunu hatırlattı. Yani çıkış yapmanın belli bir zaman gerektirdiğinin altını çizdi.
Emre Kurttepeli e-ticaretin ve girişimlerin gidişatına da şu sözlerle değindi;
E-ticarette yerel kaldık. Halbuki ilk başlandığında gümrük duvarlarını yıkacak diye çıkmıştı. 100 milyon dolar ciro yapan ama zarar yapan girişimler var ve bu sistemi değiştiremedikleri için de bu böyle devam ediyor. Altı aylık kazanç hedefleri Türkiye'de 1,5 yılı bulabiliyor.
Girişimlerin dikeyde tekelleşmeyi başarabilecek bir hamle yapması gerekiyor. Dikeyde tekelleşecek kadar büyüyemezseniz işler zorlaşıyor.