Özellikle ABD'de çeşitli danışmanlık hizmetlerinin internet üzerinden sunulduğunu biliyoruz. Türkiye'de ise yasal prosedürlerin izin verdiği ölçüde bir dönüşüm yaşanıyor ve Bilirkişi.net de bu dönüşüme ayak uyduran girişimlerden biri.
Övkunt Ünal tarafından 2012 yılında kurulan Bilirkişi.net, farklı kategorilerde (otomotiv, gayrimenkul, inşaat, eğitim, sağlık, internet teknolojileri, adli bilişim vs.) teknik danışmanlık hizmeti veriyor. Bilimsel ve tarafsız raporlama hizmeti sunma hedefiyle yola çıktıklarını söyleyen Övkunt Önal, işin altyapısını ve işleyişini 1 sene gibi bir sürede oturttuklarını da ekliyor.
Şimdiye kadar 80 binden fazla kişinin ziyaret ettiği Bilirkişi.net, 2015 yılında üyelik sistemi yerine proje bazlı iş modeline geçiş yapmış. Bu modelde danışanlar ihtiyaç duyduğu konuda talebini paylaşıp Bilirkişi.net'in çözüm ortağı uzman ve akademisyenlerden (yani bilirkişilerden) gerekli hizmeti satın alabiliyor.
Hukuki danışmanlık hizmeti yok
Bu noktada Bilirkisi.net'in hukuki danışmanlık vermediğinin altını çizelim. Zira hukuki danışmanık, sadece avukatların yapabileceği bir danışmanlık türü. Bilirkisi.net'in yaptığı iş ise, avukatların, müvekkillerin, kurumsal firmaların veya bireylerin teknik bilgi ve tecrübeye ihtiyaç duydukları alanlardaki ihtiyacı karşılamak.
Övkunt Önal adli yargının önemli yapı taşlarından olan adli bilirkişileri internet üzerinden ihtiyaç sahipleriyle buluşturarak adalet sistemin işleyişine ivme kazandırmayı amaçladıklarını olduklarını söylüyor ve ilgili kanunlara* bağlı olarak yasal bir hizmet verdiklerinin de altını çiziyor.
Bilirkisi.net'in uzmanları/bilirkişi kadrosunu site üzerinde görüntüleyemiyoruz ama aldığımız bilgiye göre adli yargının her alanında rapor hazırlayabilecek, büyük çoğunluğu adli yargı listesinde kayıtlı akademisyen bilirkişilere Bilirkisi.net üzerinden ulaşmak mümkün.
Türkiye'de e-devlet uygulamaları ve dijital dönüşüm kademe kademe ilerlerken bu alandaki girişimlerin de artacağını düşünüyorum. Ancak bu gibi girişimlerin başarısının nasıl ölçüleceği önemli bir soru işareti olarak karşımızda duruyor.
*Ceza Usul Muhakemesi Kanunu madde 67 ile düzenlemeye tabi tutulmuş ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 293 ile de Özel Hukuk uyuşmazlıklarında delil sistemi içerisinde yer alan uzman kişinin bilimsel mütalaası (Uzman Mütalaası) olarak tanımlanmaktadır.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap