DNA'nın İnterneti: Lokasyon ya da bağlantılarınızı teknoloji devleriyle paylaştığımız gibi, genetik haritamızı da paylaşsaydık tıpta bir devrim yaşanabilirdi. Bu, elbette söylendiği kadar kolay değil zira öncelikle genetik bilgilerin bulutta depolanabilir şekilde dijitalleşmesi gerekiyor. Son yıllarda teknik ve maliyet açısından sağlanan ilerlemelere rağmen sürecin hala birçok kişi için pahalı olması, kritik eşiğin geçilmesinin önündeki en büyük engel. Dünyanın en büyük DNA dizilimi şirketlerinden Illumina, bu sorunu Apple yaklaşımıyla ele alarak çözmek istiyor.
Warburg Pincus ve Sutter Hill Ventures ile birlikte 100 milyon dolar yatırımla Helix adında yeni bir şirket kuran Illumina, girişimini genetik bilgiler için App Store olarak tanımlıyor. Önümüzdeki yıl hayata geçmesi planlanan Helix, insanların DNA'larını çözmenin maliyetini, DNA verilerini kullanan farklı mobil uygulamalar satarak karşılamayı hedefliyor. Uygun fiyata DNA dizilim hizmeti sunacağını söyleyen Helix, müşterilerin DNA bilgilerini depolamayı ve iş ortakları tarafından sunulan farklı uygulamalar için kullanmayı amaçlıyor. Helix'in ilk iş ortakları ise Mayo Clinic ve LabCorp.
Bireylerin kendi verilerini yönetmesinin mümkün olacağını söyleyen Helix, online pazar yerinde, talebe göre DNA bilgilerini kullanan farklı uygulamalar geliştirmeyi ve bunları kullandığın kadar öde mantığıyla kullanıcılara satmayı planlıyor. Müşterilerin genetik bilgilerini dijitalleştirerek tutan Helix'in iş ortaklarının ayrı laboratuvar kurmasına ya da kendi veritabanlarını oluşturmasına gerek kalmıyor. İş ortaklarının Helix'in ortak platformunu kullanarak kendi uygulamalarını geliştirmesi amaçlanıyor. Helix bunun için dünyanın en büyük yeni nesil dizilim laboratuvarlarından birini kuracağını ve güvenli bir veritabanı oluşturacağını söylüyor.
Kullanıcıların bu ekosisteme nasıl katkıda bulunacağı ise şu örnekle açıklanıyor: Spesifik bir genin sizde olup olmadığını, örneğin sporcularda olduğu söylenen hız geni gibi, öğrenmek istediğinizde, bunu Helix iş ortaklarından birine ait bir uygulamayla yapmanız mümkün hale geliyor. 20 dolarlık böyle bir uygulamayı indirip, tükürük örneğinizi gönderdiğinizde cevap size uygulama aracılığıyla iletiliyor. Gelirlerin Apple'ın App Store'da yaptığı gibi Helix ve yayıncılar arasında paylaşılması planlanıyor.
DNA'nın interneti son dönemde iPhone'larla DNA testi yaptığı söylenen Apple ve Google Genomics ile yılda 25 dolara genlerinizle ilgili herhangi bir bilgiyi bulutta depolamak isteyen Google'ın da ilgilendiği bir konu. Sağlık alanında yıllardır çözüm bekleyen konularda yeni bir laboratuvar yerine Helix gibi girişimlerin çabalarıyla ilerleme sağlanabilirse, bunun tıpta bir devrim olacağını şimdiden söyleyebiliriz. Ve elbette kişisel bilgilerin güvenliği açısından da yeni bir eşiğe gelmiş olacağız.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap