MIT Technology Review’ın her yıl düzenli olarak yayımladığı 35 Innovators Under 35 listesinin bu yılki sonuçları açıklandı. Çalıştığı alanın geleceğini etkileyebilecek çalışmalar/yaklaşımlar/girişimlere imza atan 35 yaş altındaki yenilikçileri listeleyen MIT’nin listesinde bu yıl Türkiye'den üç isim var.
Alanlarındaki problemlere önerdikleri farklı çözümlerle dikkat çeken 35 yaş altı 35 yenilikçi karakteristiklerine göre 5 farklı kategoriye ayrılıyor. MIT, geliştirdikleri yeni teknolojilerle listeye alınan yetenekleri Inventors yani Mucitler; var olan teknolojilerin nasıl daha iyi kullanılabileceğini gösterenleri Visionaries yani Vizyonerler; teknolojik fırsatları kamusal politikalar için kullananları Humanitarians yani İnsancılar; geleceğin inovasyonu için zemin hazırlayacak çalışmalara imza atanları Pioneers yani Önderler ve son olarak da yeni teknoloji işleri kuranları Entrepreneurs yani Girişimciler kategorilerinde listeliyor.
Türkiye'den listeye giren ilk isim, medikal teknolojiler alanında dünya çapında ses getiren bir icada imza atan Canan Dağdeviren. Dağdeviren'in buluşu, yaklaşık 5-8 yıllık aralıklarla değiştirilmesi gereken kalp pillerinin yerine insan vücuduna kalıcı olarak yerleştirilerek kullanılan ve diğer organların hareketlerinden enerji toplayan bir cihaz.
Bugüne kadar hayvanlarda denenen ve kendi enerjisini kendisi üreten bu cihazın, kalp piliyle yaşayan insanların hayat kalitesini önemli ölçüde artırması bekleniyor. Dağdeviren bu buluşuyla kısa bir süre önce Forbes'un 30 Under 30 listesinde de yer almıştı. Bu yıl Harvard Üniversitesi'ne Junior Fellow olarak kabul edilen Dağdeviren, doktora derecesini The University of Illinois, Urbana-Champaign'den aldı. Dağdeviren, MIT'de Post-Doctoral Associate olarak çalışmıştı.
Dağdeviren MIT Tech Review'ın listesinde Inventors kategorisinde yer alıyor. Listeye giren Türkiye'den ikinci isim Gözde Durmuş ise Pioneers yani öncülerden. Stanford University Genome Technology Center'da Postdoctoral Research Fellow olarak görev yapan Durmuş, hücrelerin fiziksel karakterlerini tespit eden bir cihaz geliştirmesiyle adından söz ettiriyor.
Kanser hücrelerinden akyuvarlara ve bakterilere kadar farklı hücrelerin manyetik bir alanda ne kadar yükseldiğini ölçen cihaz, hücrelerin yoğunluklarındaki değişimin bir saat gibi kısa bir sürede gözlemlenmesini sağlıyor. Maliyeti bir doların altında olan bu cihaz, kanser teşhisi ve hücrelerin ilaçlara verdiği tepki gibi, bugün uzun zaman alan çalışmaların hem süresini hem de bütçesini azaltma potansiyeline sahip.
Duygu Kayaman'ın görme engelliler için geliştirdiği Hayal Ortağım projesi, Humanitarians kategorisinde bu yıl listeye girmesini sağladı. 2,5 yaşından beri görme engelli olan Kayaman, Türkiye'de kendisiyle aynı zorlukları yaşayanlar için geliştirdiği Hayal Ortağım uygulamasıyla 150 bin kişiye ulaşmıştı. 2014 yılında GSMA tarafından verilen en iyi mobil uygulama ödülünü alan Hayal Ortağım, görme engellilerin günlük gazetelere, kitaplara, dergilere, eğitimlere veya konum bazlı servislere ücretsiz olarak ulaşabilmesini sağlıyor. 26 yaşındaki Kayaman bugün Microsoft'ta satış uzmanı olarak çalışıyor.
MIT Tech Review'ın listesinde geçtiğimiz yıl Stanford araştırmacısı Duygu Kuzum Türkiye'yi temsil eden tek isimdi. Bu yılki listede üç ismin yer aldığını görmek sevindirici. Bu yılki listenin tamamı için bağlantıyı takip edebilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap