Uludağ Teknoloji Geliştirme Bölgesinde faaliyet gösteren Behrud Teknoloji, Wisitor ismindeki ürünleriyle mekanların Wi-Fi ağlarını müşterileri için kullanabilecekleri gelişmiş bir pazarlama aracına dönüştürüyor. Yazılım - donanım bütünleşik olarak geliştirilen proje ile işletmeler Wisitor'un sağladığı fonksiyonlarla müşterilerni daha yakından tanıma imkanına da sahip oluyorlar.
Wisitor nasıl imkanlar sağlar ve nasıl çalışıyor?
Wisitor yazılım-donanım bütünleşik bir ürün. İşletmeler Wisitor'u aldıktan sonra modemlerine wi-link'i bağlayarak ürünü hemen kullanmaya başlayabiliyorlar. Behrud Teknoloji ürünün satın alan mekana, müşterilerinin Wi-Fi ağına bağlanmak için hangi sosyal ağı istediğini soruyor. Müşteriler mekanın Wi-Fi ağına Facebook, Twitter, Foursquare veya LinkedIn hesaplarıyla bağlanıyorlar. Bundan sonra da mekan sahipleri kendilerine sunulan özel panel sayesinde müşterileriyle ilgili detaylı istatistiklere ulaşabiliyorlar. Tabi ki burada tutulan müşteri bilgileri yasaların ve müşterilerin izin verdiği bilgilerden oluşuyor. Wi-Fi ağına sosyal ağ hesaplarıyla bağlanmak istemeyen kullanıcılar ek seçenek olarak Wisitor hesabı oluşturarak ağa bu şekilde de bağlanabiliyorlar.
Mekan sahipleri yönetim panelinden sosyal hesap bilgilerini girdikten sonra müşterileri kendi sosyal ağ hesaplarına yönlendirerek marka bilinirliliğini arttırabiliyorlar. Ayrıca mekanlar Wi-Fi ağına bağlanan kullanıcıları mekanda check-in yapmaya, Twitter'da ve Facebook'ta mekanla ilili paylaşımlar yapmaya da teşvik edebiliyorlar. Ekip şu anda önemli bir özellik üzerinde çalıştıklarını bu geliştirmenin sonunda mekanlar müşterilerine direkt mesaj gönderebilecek ve kişiye özel kampanyalar yapabilecek. Bunun yanında ekip Raspberry Pi kendi aygıtının geliştirilmesinde son aşamada olduklarını ve bunun ortalama 300m2 bir alanda sorunsuz internet yayını yapabilen bir wifi hotspot aygıtı olacağını belirtiyor.
Wisitor nasıl ortaya çıktı?
Şubat 2014'te faaliyete başlayan Behrud Teknoloji o dönemden bugüne daha çok kurumsal firmalar için aktive bazlı maliyet hesaplama, ödeme noktası, müşteri ilişkileri yönetimi, fuar ürün tanıtım mobil yazılımları üzerinde ağırlıklı çalışıyor. 11 kişilik bir ekibe sahip olan şirket ödeme Noktası yazılımları hizmeti verdiği orta ölçekli bar, restoran veya kafe gibi işletmelerden sosyal ağ bilinirliklerini arttırmak üzere talepler alınca Wisitor fikri ortaya çıkmaya başlamış. Ardından Eylül 2014 itibariyle işletmeyle müşteriyi sosyal ağlar anlamında sürekli bağlı tutabilecek, işletmecilerin müşterilere rahat ulaşabilecekleri bir platform oluşturmak amacıyla Wisitor projesini geliştirmeye başlamışlar.
Wisitor, yapısı itibariyle hem bir aygıtı hem de sunucu tarafında çalışan bir yazılımı içerdiği için geliştirme sürecinin meşakkatli olduğunu söyleyen ekip geliştirme ve testlerle geçen yaklaşık 8 ayın sonunda Mayıs ayıyla birlikte ürünün satışına başlamış. Şu anda 12’si İstanbulda olmak kaydıyla toplam 48 işletme Wisitor’u kullanıyor. Şirket mekanlara verdiği tekliflerin %78’inden olumlu tepkiler alıyormuş. Yakın zamanda da hazırladıkları reklam filmiyle birlikte pazarlama faaliyetlerien özellikle sosyal medya üzerinden ağırlık verecekler.
Wisitor'un geleceği ve eklenecek yeni özellikler
Şirket Wisitor'u mümkün olduğu kadar fazla mekana bağlayup ardından bu alanlardan gelen verileri kullanarak kullanıcılara en uygun reklamların gösterilebileceği bir platformu oluşturmak istiyor. Bu ağın diğerlerinden önemli bir farkla ayrılayacağını söyleyen şirketin kurucusu Turan Almammadov bunu şu örnekle açıklıyor; "Örneğin siz Beşiktaş'ta açılmış çikolata mağazasısınız. Ve 10 km etrafınızdaki kafeleri ziyaret eden 18-25 arası kadınları bundan haberdar olmasını istiyorsunuz. İşte tam bu aşamada siz Wisitor reklam platformunu kullanarak en etkili reklamı insanlar daha internete ilk bağlanırlarken onların önüne çıkarabilirsiniz. Bu platform bizim için bu işin en önemli kısmıdır. Uzun vadedeki planımız bu platformu geliştirmek ve bölgedeki en büyük teknoloji ve reklam şirketlerinden biri olmak."
İki mobil uygulama üzerinde de çalıştıklarını söyleyen ekip, ilk mobil uygulamlarının işletme sahiplerinin işyerlerini daha rahat takip edebilmeleri için tasarlandığını diğerinin ise kullanıcıların mobil uygulamayı indirdiklerinde sistem onların hangi işletmede olduğunu tespit edip Wi-Fi erişimini direk olarak sağlamak üzere. Tabi reklam ekranlarını yine görüntülemek şartıyla.