Drone'ların Türkiye'de öncelikli kullanım alanı bugüne kadar etkinlik ve çekimler oldu. Bu alanda yeni faaliyete başlayan SosyoKopter, havadan çekilen görüntülerin Instagram, Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlar üzerinden gerçek zamanlı olarak paylaşılmasını sağlayan yazılımlar geliştiriyor.
Togay Tekşen ve Erman Güner tarafından kurulan SosyoKopter henüz 1,5 ay önce açılmış olsa da girişimcilerin deneyimi sayesinde sektörde yeni değil. Zira, bize anlattıklarına göre Togay Tekşen lise yıllarından itibaren çok sayıda yerli ve yabancı organizasyonda rol almış; Erman Güner ise 2008 yılından bu yana "yüzlerce mobil uygulama"nın geliştirilmesinde çalışmış.
2011 yılında İstanbul ve Kiev'de yabancı turistlere safeairporttransfer.com adlı online havalimanı transferi rezervasyon sistemini kurmuş. Aynı yıl Togay Tekşen'le birlikte Kiev'de HochuKushat.com.ua ile online yemek sipariş alanına giriş yapmışlar. İkili son üç yıldır organizasyonlarda kullanılmak üzere ajanslara sosyal medya entegrasyonlu yazılım ve donanım bazlı projeler geliştiriyor.
Bu projelerle birçok yönden devamlılık gösteren SosyoKopter bir ayda geliştirilmiş. DJI marka drone'lara entegre edilen yazılım, etkinlik görsellerini gerçek zamanlı olarak sosyal medyada paylaşmanın yanı sıra, YouTube ve Periscope üzerinden canlı yayınla aktarılmasını da sağlıyor. SosyoKopter talebe göre etkinliklerin yüksek çözünürlükte kaydını da yapıyor.
SosyoKopter'in gittikçe popüler hale gelen bir alanda, spesifik bir ihtiyaca halihazırda iyi bildiği bir çözümle doğru bir başlangıç yaptığını söyleyebiliriz. Ancak kişisel kanım, girişimin çekim ve tasarım yönünden biraz daha desteklenmesi gerektiği ve ekip büyütülecekse doğrudan bu noktadan başlanması gerektiği. Zira görsellerin ne kadar etkileyici olacağı Instragram ve diğer ağlarda yapılan paylaşımlarda girişimin potansiyel müşterilere ulaşması açısından oldukça kritik.
İlk olarak İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi Mezuniyet Törenleri ve UNILIFE organizasyonun iki konser etkinliğinde kullanılan SosyoKopter, faaliyet alanını etkinliklerle sınırlamak istemiyor. Girişimin uzun vadede amacı ihtiyaca göre tarım, emlak, mimari ve acil kurtarma işleri içinde özel yazılımlar geliştirerek cihazları farklı amaçlara uygun hale getirmek. Bunun için alması gereken uzun bir yol var ve hızlı davranması gerekiyor.