Dronecu, dünya genelinde henüz gelişmekte olan drone reklamcılığına odaklanan Türkiye'den yenilikçi bir girişim. Ticari drone'ların günlük hayatımızda hala bir niş olması drone'larla kurgulanan kampanyaların yoğun ilgi görmesini sağlıyor. Aralarında Uber, Dreamstalk, Tüyap, Red Bull ve nesine.com gibi tanıdık isimlerin yer aldığı 20'ye yakın etkinlik, ajans ve markayla yaratıcı kampanyalara imza atan Dronecu, outdoor reklamları da ölçülebilir bir yaklaşımla yeniden ele alıyor.
Aralık 2014'te kurulan Dronecu, ticari drone'ları ve diğer mobil teknolojilerini birlikte kullanarak uçan billboard, promosyonel ürün yağmuru ve teslimatı, iBeacon ile lokasyon bazlı pazarlama, drone photo booth, canlı yayın/çekim ve viral video prodüksiyonu gibi ürün ve hizmetler sunuyor müşterilerine. Uçan billlboardları yüz tanıma yazılımı desteğiyle ölçümlenebilir bir mecra olarak sunan Dronecu, bu servisi bir CPM ile ücretlendirip ölçekleyerek, 2016 yılında minimum yüzde 300 büyüme hedefliyor.
Koç Üniversitesi Kuluçka Merkezi bünyesinde, yaklaşık 20 bin dolarlık tohum sermayeyle kurulan Dronecu dört ortaklı bir proje:Emirhan Kaysı, Koç Üniversitesi Makine Mühendisliği'nden yeni mezun ancak BAT, Microsoft gibi firmalarda pazarlama tecrübesine sahip; Italya’da NABA Üniversitesi'nde Media Studies bölümünden mezun Yiğit Seven, Mindshare’de Nike, Mazda, Estee Lauder gibi marklarla dijital pazarlama ve sosyal medya tecrübesi; Koç Üniversitesi'nde İşletme öğrencisi olan Doruk Çelebi'nin ise İş Yatırım ve çeşitli denetim firmalarında finans ve operasyon yönetimi deneyimi var; Koç Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencisi olan Deniz Kalaslıoğlu ise Hexagon ve Toyota gibi firmalarda mühendislik tecrübesiyle ekibin teknik, yazılım ve iş geliştirmesinden sorumlu.
Kampanyalarda kullandığı drone'ları yurt dışından tedarik eden ekip, drone'ların kodlanarak otonom hareket edebilmesi ve lokasyon tespit edilebilmesi gibi teknolojiler geliştirmiş. Bununla birlikte görüntü tanıma ve Beacon teknolojileri için yazılım desteği için Lucid ve 315 Studio ile iş ortaklığı yapmış.
2020 yılında dünya çapında 1 milyar dolar büyüklüğü geride bırakacağı öngörülen ticari drone pazarının büyümesinde reklam ve medya da önemli bir rol üstleniyor. Dronecu ise bu alanda Türkiye'de Dronekirala ve hava araçlarıyla gerilla pazarlama kampanyaları tasarlayan Ikarus Event ile rekabet ediyor. Yeni yeni oluşan bu pazarı da büyüten tüm firmalar için yeterince yer var gibi görünüyor, ancak soru drone'ların niş olmaktan çıkıp sıradan hale geldiğinde girişimlerin nasıl bir yol izleyeceği.
Dronecu için bu sorunun cevabı, uzun vadede drone'larla haritalama, araştırma ve altyapı izleme gibi endüstriyel kullanımlara odaklanmak. Bununla birlikte girişim kendi otonom drone'larını da üretmek istediğini söylüyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap