World Economic Forum tarafından her yıl yayınlanmakta olan The Global Information Technology raporunun 2015 yılı için olanını yayınlandı. Tüm dünya genelinde 143 ülke ekonomisinin incelendiği rapor, ülkelerin sosyal ve ekonomik dönüşüm süreçlerine, bilgi teknolojilerini kullanma ve geliştirme yeteneklerine derinlemesine bakma fırsatı veriyor.
BT kullanımında gelişmişlik düzeyi açısından başı Singapur, Finlandiya ve İsveç'in çektiği bu yılki Global Information Technology raporunda Türkiye 48'inci sırada yer alıyor. Dilerseniz tamamını buradan inceleyebileceğiniz raporun, Türkiye'yle ilgili olan kısmına hızlıca göz atalım.
Türkiye'de iş dünyası önde
Raporun kırılımlarında, bireysel kullanım, sektör kullanımı ve devletin kullanımı olmak üzere üç farklı perspektif inceleniyor. Türkiye, iş dünyasıyla ilgili olan sektör ve iş kullanımlarında 53'üncü sırada yer alırken, mobil internet aboneliği, kişisel bilgisayar kullanımı ve sosyal ağ kullanımı gibi verilerle elde edilen bireysel kullanımda 67'inci sırada; hükümetin ve resmi devlet kurumlarının halka online servisleri sağlama konusunda ise 55'inci sırada yer aldı.
Yüzde 100 internet penetrasyonu için beklenti: 2036
Raporda açıklanan veriye göre, Türkiye'de bireylerin yüzde 47.90'ı interneti kullanıyor ve Türkiye'de her 100 kullanıcıdan 32.26'sının da mobil geniş bant aboneliği bulunuyor. Türkiye, raporda sosyal ağ kullanımında ise listedeki en yüksek sıralama rakamlarından birini elde ederken, 45'inci sırada yer almayı başarmış. Bu da sosyal ağları ne kadar çok sevdiğimizin bir başka kanıtı olarak nitelendirilebilir.
Raporda gelecek öngörülerinden de bahsedilmiş. Paylaşılan bilgilere göre Türkiye'de mobil geniş bant aboneliğinin yakında ciddi yükselişe geçeceği konuşuluyor. Bunun yanı sıra, 4G'nin de gelmesiyle birlikte ülkemizin bu alanda atağa geçeceğine ben de kişisel olarak inanıyorum. Türkiye'de yüzde 100 internet penetrasyonunun olması için beklememiz gereken yılın 2036 yılı olduğu belirtiliyor. Kısacası, internet penetrasyonumuzun yüzde 100 olması için 21 yıl daha beklememiz gerekecek.
Kapak görseli: kostasgr/shutterstock