İnternette bilgi kaynağı olma iddasıyla ortaya çıkan her mecra zamanla bir bozulma yaşıyor ama bu mecraların evrimleşen örnekleri bu iddiayı sürdürmeye devam ediyor. Metasozluk.com da 'sözlük' dünyasının yeni kahramanı olmak istiyor.
2014 sonuna doğru yayına giren Meta Sözlük, yazılan her şeyi anlamsal (semantik) olarak gruplayarak (kategoriler ve alan adlarıyla ilişkilendirerek) büyük bir bilgi ağı olmayı hedefliyor. Kategorizasyon ve filtreleme özellikleri de kullanıcıların sözlüğü kişiselleştirmesine imkan tanıyor.
Forum ortamına dönen sözlüklerin artık isteneni vermediğini belirten Meta Sözlük, 'bilgi odaklı' sözlük yapısını yeniden öne çıkarmayı hedefliyor. Bu nedenle yazar odaklı değil, okur odaklı bir yaklaşım sergiliyor ve kaliteli bir içerik üretimini önemsiyor. Üretken üniversite öğrencilerine ayrı bir yer vermeyi de ihmal etmiyor.
Bir yıl içinde ilk 3'e girmek istiyor
Metasözlük, kısa vadede (1 yıl sonunda) Türkiye'nin en çok trafik çeken 3 sözlüğünden biri olmak, uzun vadedeyse Türkiye'deki en büyük bilgi/fikir ağı olmak niyetinde. Twitter'ın da başedemediği 'trollere' kapılar kapatılmış ve yazarlardan gelecek geri bildirimler mecranın kalitesini koruması için oldukça önemseniyor.
Kendileri de farklı sözlüklerde yazar olan iki mühendis tarafından geliştirilen Meta Sözlük'e şimdiye kadar 2400'den fazla kullanıcı kaydolmuş ve 33 binden fazla başlık eklenmiş. 90 bine yakın girdiyle günlük 45 binden fazla sayfa görüntülenmeye (istatistikler) ulaşmış.
'Gelin burayı bilgiyle dolduralım' sloganıyla yola çıkan Meta Sözlük'ün arayüzü bir yana, altyapısı hedefine uygun olabilir ama asıl handikap Türkiye'deki kullanıcı/yazar kitlesinin bunun hakkını verip vermeyeceği. Bu konuda da yorumlarınızın yol gösterici olacağına inanıyorum.