PayPal'ın küresel pazar araştırma şirketi Ipsos KMG ile birlikte toplam 22 ülkede m-ticaretin nabzını tutan PayPal Global Mobile Research 2014-2015'in sonuçları açıklandı. Türkiye'nin de dahil edildiği araştırma, aralarında ABD, İngiltere, Hollanda, İsveç, Norveç, Almanya, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)* gibi dünyanın en büyük e-ticaret pazarlarının olduğu toplam 22 ülkedeki 17 bin 500’ü aşkın kişinin Ekim 2013 - Ekim 2014 dönemine ait verilerini kapsıyor.
Mobilin yükselişiyle birlikte m-ticaretin online alışverişteki payının artışına dikkat çeken rapora göre, ilgili pazarlarda mobil ticaret, e-ticaretten üç kat daha hızlı büyüyor. PayPal Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Kıvanç Onan araştırma notunda, 2010 yılında PayPal’da mobil ödemelerin bütün ödeme hacminin yüzde 1’den azını teşkil ederken, 2014’te bu oranın yüzde 20’nin üzerine çıktığını söylüyor.
E-ticaret için dominant kanalsa hala bilgisayarlar. Toplam online harcamaların yüzde 85’inin dizüstü ve masaüstü bilgisayardan yapıldığını söyleyen araştırmanın sonuçları, oranların mobilin lehine değişeceğini gösteriyor. Zira, araştırmada, 2013-2016 yılları arasında mobil ticaretin yıllık ortalama yüzde 42; e-ticaretinse yüzde 17 oranında büyüyeceği beklentisi paylaşılıyor. Türkiye içinse bu oranlar sırasıyla yüzde 39 ve yüzde 17.
Türkiye'de online alışveriş yapanların yüzde 53’ü akıllı telefonlarını kullanıyor
Ülkeler genelinde e-ticaret müşterilerinin yüzde 33'ü akıllı telefonlarından alışveriş yaptıklarını söylüyor. Türkiye'de ise bu oran ortalamanın epey üzerinde. Rapora göre, ilgili dönemde Türkiye'de online alışveriş yapanların yüzde 53’ü akıllı telefonları üzerinden alışveriş yaptığını belirtiyor. Bu kişilerin yüzde 71'ini 18-34 yaş arasındaki müşteriler oluşturuyor (araştırılan ülkelerin tümü için bu oran ortalama yüzde 59).
22 ülke genelinde genç nüfusun ağırlığının hissedildiği e-ticaret alışverişlerinde, Türkiye'de 18-34 yaş aralığındaki müşterilerin oranı yüzde 61 (araştırılan ülkelerin tümü için bu oran ortalama yüzde 44).
Oranlar, Türkiye'nin akıllı telefonlar üzerinden alışverişte Çin ve BAE ile birlikte ilk üçte yer aldığını gösteriyor. BAE’de online alışveriş harcamalarının yüzde 24’ünü akıllı telefonlar üzerinden yapılan işlemler oluştururken, Çin’de bu oran yüzde 21, Türkiye’de ise yüzde 19.
Ödeme kolaylığı sağlayan mobil ticaret uygulamaları büyümede anahtar
Mobil ticaretin yaygınlaşmasına bu alana odaklı mobil uygulamaların anahtar olduğunu söyleyen raporda, akıllı telefonları ile alışveriş yapanların yüzde 64’ü bir uygulama üzerinden, yüzde 52’si ise tarayıcı kullanarak alışveriş yaptığını belirtiyor.
Türkiye'de mobil müşterilerin uygulama kullanma tercihlerinde, yüzde 52 ile ödeme yapmanın daha pratik olması ilk sırada yer alıyor. Bu kullanıcıların yüzde 48’i hızlı bir ödeme yolu olması, yüzde 35’i nakit ya da kredi kartı ile ödemekten daha kolay olması ve yüzde 32’si de yenilikçi bir ödeme yolu olması sebebiyle tercihini uygulamalardan yana kullanıyor, rapora göre.
Akıllı telefon ekranı büyüdükçe mobil alışveriş daha cazip hale geliyor
Mobilin büyümesinin önündeki engelleri de sıralayan rapordaki ilgi çekici notlardan biri de, kullanıcıların mobili tercih etmemesinin nedenlerinde, ikinci sırayı telefonun ekran büyüklüğünün alması. Örneğin, Türkiye’de, akıllı telefon sahibi olsalar da bu cihazlar üzerinden alışveriş yapmamış olan kullanıcıların yüzde 39’u gerekçe olarak cihazlarının ekranının yeterince büyük olmamasını gösteriyor. Kullanıcıların başka cihazlardan alışveriş yapmayı tercih etmeleri (katılımcıların yüzde 22’si) ve mobil internet bağlantısının genelde kötü olduğunu (katılımcıların yüzde 21’i) düşünmeleri de öne çıkan faktörler arasında.
Bunlarla birlikte e-ticaret sitelerinin mobile uyumlu olmaması, insanların hareket halindeyken satın alma ihtiyaçları olmadığını söylemesi gibi faktörler de müşteri ve m-ticaret arasındaki diğer önemli bariyerler olarak sıralanıyor.
22 ülke genelinde araştırmanın yapıldığı süreçte, kullanıcıların mobil alışverişle ilgili olarak en çok yaptıkları işlemlerse şöyle sıralanıyor:
- Akıllı telefonlarında ürün bilgisi taramak (yüzde 46)
- Akıllı telefonlarında müşteri yorumlarını okumak (yüzde 40)
- Bir mağaza ya da işletmenin yerini belirlemek için akıllı telefonlarını kullanmak (yüzde 30)
- Bir mağazada alışveriş yaparken akıllı telefonunu kullanarak fiyat karşılaştırması yapmak (yüzde 30)
Araştırma, katılımcıların yüzde 19’unun alışverişlerinden sonra kasaya ulaştıklarında telefonlarıyla temassız ödeme yapmak istediğini not ediyor.
Araştırma sunumunun tamamını aşağıda bulabilirsiniz:
*Araştırmaya katılan tüm ülkeler: İngiltere, Fransa, Almanya, Avusturya, İsviçre, İtalya, İspanya, Hollanda, İsveç, Norveç, Danimarka, Polonya, Türkiye, Rusya, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika, Kanada, Brezilya, Meksika, Çin ve Avustralya.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap