Dijital sanat eseri pazar yeri girişimi Bashla.com küresel rakiplerinden nasıl farklılaşıyor?

Dijital sanat eseri pazar yeri girişimi Bashla.com küresel rakiplerinden nasıl farklılaşıyor?

Kariyerine tasarımcı olarak başlayan Yasemen Aydın'ın hikayesi birçok teknoloji girişimcisiyle ortak. Yasemen, grafik tasarımın satış gücünü Türkiye'nin tanınmış markaları için T-shirt tasarlarken deneyimle öğrenmiş. Büyük firmaların çoğunlukla bir aracı şirket üzerinden tasarımcılara ulaştığı gerçeğini bir kenara not etmiş. ABD'de sanat eğitimini aldığı Georgia Institute of Technology'de çalışmalarını sürdürürken, yeni ve küresel ölçekte fark yaratacak bir iş fikrini geliştirmiş.

Yasemen, Türkiye'ye döndükten sonra bir yıldan uzun süren bir çalışmanın ardından İnal Dinçer ve Zeki Özdoğan'ın yatırım desteğiyle Bashla.com'u kurmuş. Yaklaşık iki aydır yayında olan site, dünyanın farklı yerlerinden sanatçıların seçilen eserlerini sattıkları bir pazar yeri olarak hizmet veriyor.

bashla.com featured

Halihazırda Shutterstock, DeviantArt, Imagestock, Graphicriver hatta EyeEm gibi farklı dikeylerde güçlü oyuncuların olduğu dijital sanat için pazar yerlerinin olduğu bu alanda, Bashla.com seçki ilkesiyle ayrışıyor. Sitede satılan eserler, seçilerek rafa çıktığı için rakiplerine göre daha kaliteli ve daha pahalı, yani Bashla.com üst segmente hitap eden bir pazar yeri. Zaten sitede gezinirken de bu farkı hemen hissediyorsunuz.

Bununla birlikte yukarıda bahsettiğimiz rakipleri çoğunlukla lisans haklarını satarken, Bashla.com'da eserler telif haklarıyla satılıyor. Bu sayede örneğin Shutterstock'tan aldığınız bir görselin kalite sınırlaması olurken Bashla.com'daki bir eserde bu sorun ortadan kalkmış oluyor. Bashla.com'da eserler telif haklarıyla satıldığı için, satın alınan tasarımlar ticari yada şahsi müşterisiyle buluşabiliyor, bir koleksiyonun parçası olabiliyor ve bir ürüne dönüşebiliyor.

bashla.com ürün

Bugün Bashla.com'a kayıtlı 350'nin üzerinde sanatçı bulunuyor, bunlar arasında sitede eserlerini satanların sayısı ise 163. Bashla.com, dijital sanat pazarında hem sanat yatırımı yapmak isteyen orta ­üst sınıf yatırımcının hem de yüksek kalite tasarım/yaratıcı eser  arayan şirketlerin telif hakkı ve lisans ile sanat eseri alabileceği öncü pazar yeri olmak istiyor. Bu amaçla, yalın girişim yönetimi izleyerek, ürün-pazar eşleştirmesini iyileştirmek için geliştirmelere devam ediyor. Zira Yasemen, ortalama sepet tutarlarının yüksek olduğunu ve uzun bir müşteri yolculuğunun ardından satışın gerçekleştiğini söylüyor. Sitede yapılan her satış üzerinden yüzde 25 komisyon alınıyor.

Bashla.com'un uzun bir önceliği karlılıktan ziyade, küresel erişimini arttırmak ve sanatçı potföyünü kalite standartları içinde genişletmek olacak. Yasemen ilerleyen zamanlarda komisyonun yanına farklı gelir modelleri de eklemeyi planladıklarını söylüyor. Tasarımından iş modeline özenli çalışması ve doğru konumlanmasıyla dikkat çeken Bashla.com'u incelemek için için linki takip edin.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.