Telif paylaşımını sesli içeriğe uyarlayan Yodiviki, "uzmanım" diyen herkesin içerik üretebileceği bir platform

Sesin, yeni kullanıcı arayüzü olarak yazının yerini alıp alamayacağı konusunda tartışmalar sürüyor. Diğer taraftan da sesli içeriğin özellikle mobil kullanıcıların tüketimi açısından çok daha pratik olduğu fikri, yayıncıları cezbetmeye devam ediyor.
Telif paylaşımını sesli içeriğe uyarlayan Yodiviki,

YDVK_Logo_Indigo (HiRes)Sesin, yeni kullanıcı arayüzü olarak yazının yerini alıp alamayacağı konusunda tartışmalar sürüyor. Diğer taraftan da sesli içeriğin özellikle mobil kullanıcıların tüketimi açısından çok daha pratik olduğu fikri, yayıncıları cezbetmeye devam ediyor. Bu fikirle kolları sıvayan son girişim ise Yodiviki. "Türkiye'nin ilk sesli içerik platformu" olma iddiasında.

60 kategoride 140 eserle yayına başlayan Yodiviki'de içerik kapsamı oldukça geniş. Öykülerden reklamcılık seminerlerine, astrolojiden sinemaya, mesleki gelişimden kadın-erkek ilişkilerine kadar birçok konuyu sesli formatta kullanıcılarına sunan girişim, bu içeriklerin büyük çoğunluğunu kendisi hazırlıyor.

İçerikleri uzunluk, süre, eser içeriği, pazarlama faktörleri gibi kriterlere göre değerlendiren Yodiviki'de yayınlanan her bir içeriğin süresi maksimum 20 dakika. Bundan daha uzun içerikler bölümler halinde yayınlanıyor. 0,99 ve 3 TL arasında ücretli olarak sunulan içerikler, tek tek ya da bütün halde satın alınabiliyor.

yodiviki

Girişimin, içerik yelpazesini bu kadar geniş tutmasında, bir konu hakkında uzmanlığı olan herkesin içeriğe katkıda bulunabilmesi sağlıyor. Yani bir yoga eğitmeni ya da dijital pazarlama uzmanıysanız hazırladığınız içeriği blog yazısı, seminer, makale, çizgi roman gibi farklı formatlarda  Yodiviki'ye gönderebilir ve içeriğinizin tüketilmesi halinde telif ücretlerinden gelir yaratmaya başlayabilirsiniz.

Telifler konusunda, Spotify'a benzer bir model deneyen Yodiviki, tüm hak sahiplerine “gelir paylaşımı” üzerinden eşit telif ödemesi yapma iddiasında. Hak esaslı bir telif modeli izlediğini belirten girişim, hak sahiplerine gelirlerini online olarak takip edebilecekleri bir sistem de sunuyor.

Yodiviki, yaklaşık 20 yıllık kariyerini doğrudan ya da dolaylı olarak sesle ilgili projelere adayan Göksenin Göksel, 1992'den beri teknoloji yazarlığı yapan Doruktan Türker imzasını taşıyor. Ekip, Yodiviki'nin en önemli avantajının "teknoloji ve sesli içerik üretmek konusundaki uzmanlığını yaratıcılıkla birleştirip tatminkar ve makul fiyatlandırılmış “ürünlere” dönüştürebilme becerisi" olduğunu düşünüyor.

yazarlar

Vestel'in yeni akıllı telefonu Venus ile yaptığı işbirliğiyle bu telefonlarda kurulu olarak gelen Yodiviki'nin, yaklaşık bir haftada indirilme sayısı  7 bin 500'i geçmiş. Öncelikle Android uygulamasını yayınlayan Yodiviki'nin iOS versiyonunu da çok yakında geliyor. Yayınına Türkçe ile başlayan Yodiviki, ilerleyen dönemlerde Rusya, Orta Doğu ve Balkanlar'a açılmayı planlıyor.

İndirdiğiniz içeriklere offline erişmenizi sağlayan Yodiviki, bu özelliğiyle web'de ya da mobilde gezinemediğiniz zamanların, örneğin uzun bir uçak yolculuğu veya araç kullanırken, acısını çıkarmanıza yardımcı olabilecek bir uygulama. Ve sesli içeriğin üretimine herkesi dahil etmesiyle iyi iş çıkardığını söyleyebiliriz.

Buna karşın, sesin bir içerik formatı olarak, videonun oyun alanı sosyal medyada paylaşıma elverişliliği, kullanıcı etkileşiminin ölçülmesi gibi zorluklar getirmesi yayıncıları zorlayabilecek noktalar. Türkiye'de sesli kitaplar başta olmak üzere sesli içeriğe gösterilen ciddi bir talep yok. Bunun için yeni bir pazar yaratmak görevi de Yodiviki gibi platformlara kalıyor.

İncelemek isterseniz Yodiviki Android uygulaması burada.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.