İnternetin katlanarak artan bilgi yoğunluğu içinde aradığımızı bulmak giderek zor bir hal alıyor. Büyük veri analistleri genellikle son kullanıcının hayatını kolaylaştırmak için değil, kullanıcıların oluşturduğu veriyi daha iyi kullanmak için mesai harcıyor. Yeni bir internet dizini olarak kabul edebileceğimiz ZEEF.com ise internetin bilgi havuzunda kaybolmak istemeyenlere yol gösteriyor.
Temmuz 2013'te test yayına başlayan ve Şubat 2014'te kapılarını tüm kullanıcılara açan ZEEF, internetteki bilgileri kullanıcı eliyle filtreleyen bir girişim. Zeef'e üye olduktan sonra belli bir konu, şirket veya kişi hakkında başlık açarak ilgili bağlantıları sıralıyorsunuz.
Yaptığınız derleme, diğer kullanıcıların tavsiye ettiği bağlantılarla zenginleşiyor ve yaptığı puanlamalarla değer kazanıyor. Hem kendi kaynak derlemelerinizi hem de diğer kullanıcıların oluşturduklarını web sayfalarınıza yerleştirerek istediğiniz şekilde kullanabiliyorsunuz.
Klaas Joosten öncülüğünde Hollandalı 4 girişimci tarafından hayata geçirilen Zeef'in aldığı yatırım tutarı 2.38 milyon dolar. Şu ana kadar 812 aktif kullanıcı (küratör) tarafından derlenen 1,291 sayfalık içeriğe sahip olan sitenin aylık tekil ziyaretçi sayısı 120 bini ve kayıtlı kullanıcı sayısı ise 6 bini buluyor.
Yahoo'nun çekildiği bir alana yeni bir soluk getirmek isteyen Zeef, bana BestVentor.com'u hatırlatsa da dikeyde değil yatayda büyümeyi hedeflediği için farklılaşıyor. Teorik olsa da internetin tüm bilgi kaynaklarını derleme potansiyeli taşıyor.
Diğer yandan kullanıcı tarafından sağlanan bir içeriğe (UGC) dayandığı için zamanla iş modelini kullanıcıyı teşvik edecek şekilde geliştirmesi gerekiyor.
Türkiye, Zeef'e en çok trafik gönderen 10. ülke
Kurucu ortaklardan Frido van Driem'den aldığım bilgiye göre Türkiye, geçtiğimiz ay Zeef'e en çok trafik gönderen 10. ülke konumuna yükselmiş. Şahsen bundan sonra Zeef'i bilgi taramasında kullanacağımı düşünüyorum ve sizlerin de kullanmasını tavsiye ediyorum. Hatta girişimnizi tanıtmak için kesinlikle faydalanmalısınız. Türk kullanıcıların henüz içerik oluşturmadığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.
Belki bu sayede sadece sosyal ağlarda değil, bilgi arayışında da Türkiye'nin adını yükseltebiliriz. :)
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap