Singapur'un Nanyang Technological Üniversitesi'nde Yardımcı Doçent Chen Xiaodong liderliğinde bir grup araştırmacı, iki dakikada yüzde 70 şarj olan piller geliştirdiklerini bugün duyurdular. 20 yıldan uzun süre kullanılabilen bu lityum iyon pillerin, birçok endüstride geniş bir kullanım alanı olduğu belirtiliyor.
Aklınıza gelen ilk ürün akıllı telefonunuz olsa da, pillerin kullanımı bununla sınırlı değil. Yeni nesil lityum iyon pillerin özellikle elektrikli araçların yaygınlaşması açısından oldukça önemli bir kırılımı sağlayabileceği belirtiliyor.
Sciencedaily'de yayınlanan haberle duyurulan ilerleme, elektrikli araçların bugün olduğundan 20 kat daha hızlı şarj edilmesine imkan tanıyor. Bunun yanında pillerin kullanım ömründeki ilerleme de yine elektrikli araçların sık sık akü değişimi gereksinimini ortadan kaldırıyor. Yeni nesil piller bugün kullanım süresi boyunca yaklaşık 500 kez şarj edilebilen pillerden 20 kat daha uzun ömürlü ve 10 bin şarj döngüsüne sahip.
Geliştirmenin mucidi olan Chen Xiaodong ve ekibi, geleneksel lityum iyon pillerin anot kutbunda kullanılan grafit materyalini titanyum dioksitten yapılmış bir jelle değiştirilmiş. Ekip, toprakta bolca bulunan bu maddenin parçacıklarını insan saçından bin kat daha ince nanotüplere dönüştürecek bir metod geliştirmiş. Bu nano yapı pilin içerisinde gerçekleşen kimyasal reaksiyonların hızlanmasını ve böylelikle ultra-hızlı şarj edilmesini sağlamış.
Bundan 34 yıl önce lityum grafit iyon anotu icat eden Rachid Yazami'ye göre gelişme, pil teknolojilerindeki yeni büyük sıçrama olacak.
Üç yılda geliştirilen teknolojinin halihazırda adı açıklanmayan bir şirket tarafından lisanslandığı belirtiliyor. Profesör Chen'e göre yeni nesil piller önümüzdeki iki yıl içinde piyasaya sunulacak.
Konuyla ilgili daha detaylı bilgi için buradaki araştırma makalesini de inceleyebilirsiniz.