Tedarik zinciri izleme konusunda yerli bir 'nesnelerin interneti' girişimi: Tag2Sense

Tedarik zinciri izleme konusunda yerli bir 'nesnelerin interneti' girişimi: Tag2Sense

Türkiye'de sayıca oldukça az olan donanım girişimlerine bir yenisi daha eklendi: Tag2SenseOzan Can Köseley ve Kaan Tezgel tarafından kurulan girişim, aynı zamanda nesnelerin interneti alanına odaklanan VesLabs şirketinin de ilk ürünü.

Ar-Ge çalışmalarına 2014'ün Şubat ayından başlayan Tag2Sense, şu an ilk prototip aşamasını geçmiş durumda. Tag2Sense için en kısa tanımıyla 'sıcaklık, nem, ışık, düşme/çarpma ve basınç değerlerini tespit edebilen, tüm veri iletimini kablosuz olarak yapabilen bir cihaz' diyebiliriz.

Lojistik için 'kara kutu'

Çevresel faktörlerden etkilenebilen her türlü ürünü tedarik zincirinde bulunduran şirketlerin kullanabileceği Tag2Sense, adeta lojistik konusunda bir 'kara kutu' görevi görüyor. Tag2Sense'i kullanan şirketler ürünleri her ne olursa olsun sıcaklık, nem, ışık ya da basınç gibi değişimlerden oldukça gelişmiş entegrasyon ve yazılım desteği sayesinde dilediği şekilde -örneğin mobil uygulama yoluyla ve gerçek zamanlı olarak- haberdar olabiliyor, tedarik zinciriyle alakalı detaylı gelişmiş raporlar halinde temin edebiliyor.

Kurucu ortaklara Tag2Sense fikrinin nasıl ortaya çıktığını sorduğumuzda öncelikli olarak nesnelerin interneti alanında bir çalışma yapmak istediklerine karar verdiklerini söylüyorlar ve şöyle devam ediyorlar: "Projemizin fiziksel dünya problemini çözen bir konu üzerine olmasını istedik ve Türkiye'nin yatırım atmosferiyle pazar dinamiklerine bakarak ilk önce B2B domain'inde kalmaya karar verdik."

Tag2Sense uçtan uca bir çözüm sunuyor

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Tag2Sense müşterilerine uçtan uca bir çözüm sunuyor. Tag2Sense'i kullanmak isteyen şirketler ilk olarak tedarik zincirlerinde yer alan hangi tür ürünler için ne gibi kriterlerde izleme yapmak istediğine karar veriyor. Tüm bu 'setup' çalışmalarının ardından şirketin yapması gereken son şey ise Tag2Sense sensörünü ürünün kutusunun üzerine ya da içine yerleştirmek/yapıştırmak. Sonrasında Tag2Sense gerçek zamanlı olarak web ve mobil platformlar üzerinde şirkete detaylı bir şekilde raporlama yapıyor, gönderim tamamlandığında da sürecin tamamını analiz ediyor.

1500x500

Bluetooth Smart (Blueooth Low Energy) teknolojisini kullanan Tag2Sense, aynı zamanda şirketlere çok sayıda bilinen yazılımla entegrasyon imkanı ve API desteği de sunuyor.

Eylül ayında 50 cihaz ile pilot projeler başlıyor

Kurucu ortaklarla konuştuğumuzda Eylül ayı içinde içerisinde büyük ilaç üreticileri, lojistik firması ve bir de çok bilinen bir müze olan 5 farklı firmayla 50 test cihazı üzerinden pilot projelerin başlayacağını öğrendik.

Tag2Sense'i çevresel faktörlerden etkilenebilen her türlü ürünün üreticisi ya da tedarikçisi kullanabilir. Girişimin temel olarak müşteri kitlesiyse kimya endüstrisi ürünleri, ilaç, medikal cihazlar, askeri teçhizat, hassas elektronik cihazları, sanat eserleri, tarihi eserler ve soğuk zincirde taşınması gereken hemen hemen tüm ürünleri kapsıyor.

Kurucu ortakların paylaştığına göre girişimin kısa vadedeki hedefi de dünyanın önde gelen kurumsal yazılım çözümleri üreten firmaları ile global ölçekte işbirlikleri yapmak ve Tag2Sense'i bu firmaların hali hazırdaki müşterilerine ek bir ürün/seçenek -add-on feature- olarak sunmalarını sağlamak.

Nesnelerin interneti konusunda tecrübe sahibi olan girişimciler; uzun vadede de VesLabs bünyesinde nesnelerin interneti alanında donanım, mobil cihaz ve bulut platform etkileşimine dayanarak hayatı kolaylaştıran ve gerçek sorunlara çözüm bulan projeler geliştirmeye devam etmek istiyor.

Bugüne kadar herhangi bir yatırım almayan Tag2Sense, TUBİTAK, TEB Girişim Evi ve Teknopark Istanbul tarafından desteklenmiş. Aynı zamanda Startupbootcamp İstanbul'un ilk programında yer alan girişimlerden biri olan Tag2Sense hakkındaki gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.