Filmlerde ve TV dizilerinde mesajlaşma karelerini nerdeyse günlük hayatta karşılaştığımız sıklıkta izliyoruz. Buna karşın, metin mesajları uzunca bir süre, günlük yaşamın "doğallığına" yaklaşamadı. Görüntü yönetmenlerinin telefon ekranından mesajları göstererek ya da ilgili karaktere sesli okutarak, mesajları seyirciye aktardığı zamanlarsa neyse ki geride kalıyor.(Zira bu gösterimler telefonun modeli, markası hakkında sizi kontrolsüzce düşündürür, filmin akışını bozar ve sonuç olarak dikkatinizi kısa süreliğine de olsa dağıtırdı)
Son 4-5 yıldırsa, sinemada metin mesajlarının gösterimi değişiyor. Mesaj metinlerini doğrudan ekrara taşıyan dinamik format, belirttiğimiz sorunları büyük ölçüde çözüyor ve seyirciyi de memnun etmişe benziyor şimdilik.
İnternetin filmlerde nasıl görselleştirildiği ise daha geniş bir sorun. Tumblr'da Every Frame a Painting blogunun yazarı Tony Zhou bu iki sorunu bir kısa filmle ele alıyor. A Brief Look at Texting and the Internet in Film adlı filminde Zhou, internetin son dönemde özellikle animasyon filmlerinde yaratıcı biçimde görselleştirildiğine dikkat çekiyor. Sinemada her iki sorunun da, "ucuz, verimli ve şık" yöntemlerle çözülmesi gerektiğini hatırlayor Zhou.
Zhou'nun kısa filmi, son dönemlerin popüler Türk dizileriyle ilgili gözümüze çarpan birkaç noktadan bahsetmek için de iyi bir fırsat sunuyor. Bir süre önce yayınlanan Kuzey Güney dizisindeki telefon tutuşu sosyal medyada Kuzeying virallerine dönüşen Kuzey karakteri ve trajik biçimde kavuşamadığı sevgilisi Cemre ile arasındaki mesafe, dizide Skype ve ikili arasında sıkça gönderilen sesli mesajlarla pekiştirilmişti. Mesajların görselleştirilmesi konusunda ise dizi, karma bir yöntem izlemişti. Sesli okumalar, telefon ekranı görüntüleri ve zaman zaman TV ekranına aktarılan metinler, dizide başvurulan yöntemlerdi.
Son dönemin hitlerinden Med Cezir de metin mesajlarını TV ekranına aktarma yöntemi izleyen dizilerden biri. Ancak belki hitap ettiği geniş kitleye mesajın ulaştığından emin olmak için dizide eski moda da olsa, metinlere karakterlerin sesi de ekleniyor.
Zhou'nun işaret ettiği gibi, sinemada metin mesajları ve internetin gösterimi için daha yaratıcı yollar keşfedilebilir. Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?