İzmir Kalkınma Ajansı, 26 Haziran 2014 tarihinde bilişim teknolojilerinin gelişimine katkı sağlayacak önemli bir adım atarak 15 milyon TL mali destek programını başlattığını açıklamıştı. “Bilgi Toplumuna Dönüşüm ve Bilgi İletişim Teknolojileri” başlıklı mali destek programı kar amacı güden veya gütmeyen başvuru sahiplerine toplamda 15 Milyon TL’lik bir kaynak sağlayacak. Başvurular 12 Eylül'de sona eriyor.
Program kimleri, nasıl destekliyor?
Hemen belirtelim söz konusu mali destek programı İzmir’in bilişim teknolojileri alanındaki kalkınmasını esas alıyor ve İzmir'deki şirketlere hitap ediyor ama aşağıda İzmir dışındaki firmaların nasıl bu destekten faydalanabileceğini paylaşıyoruz.
Kar amacı güden KOBİ'ler ile kamu kontrolündeki işletmelere ayrılan bütçe 7,5 milyon TL. Kar amacı gütmeyen başvurularda ise belediyelerden organize sanayi bölgelerine, derneklerden kooperatiflere kadar geniş bir yelpaze var.
Bilişim sektöründeki KOBİ sınıfına girmeyen büyük işletmelerse direkt başvuru sahibi olamamakla birlikte projelerde “iştirakçi” olarak kabul ediliyor.
Proje değerlendirmelerinde kar amacı güden başvurular için yüksek katma değer üreten yenilikçi ürün ve faaliyetlerin geliştirilmesi ve ticarileştirilmesi, tasarım, araştırma-geliştirme, ürün geliştirme konularında iyileştirmeler yapılması ile ürün ve hizmetlerinde dünya standartlarının geliştirilmesi, ihracat kapasitelerinin artırılması ve bunun için gerekli olan kalite belgelerinin alınması gibi konular öncelikli.
Kar amacı gütmeyen başvuru sahiplerinin ise İzmir’de sağlık, eğitim, ulaşım, kültür, çevre, tarım ve turizm vb. bilgi servislerine elektronik ortamda erişim sağlanması, birbirine entegre ve kesintisiz ulaşılabilir hale getirilmesi, İzmir’in marka değerini artıran akıllı kent uygulamalarının yaygınlaştırılması ve yenilenebilir enerji teknolojileri, enerji verimliliği uygulamalarını ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımının desteklenmesi öncelikli olarak değerlendirmeye alınıyor.
İZKA, gerçekten faydalı proje önerileri de paylaşarak İzmir'in ihtiyaçlarına uygun alanlarda girişimcileri harekete geçmeye teşvik ediyor. Kar amacı güden başvuru sahiplerinin özellikle işletmeler arası işbirliği yapması artı puanla değerlendiriliyor. Yani İZKA, bireysellikten öte işbirliğinin artırılmasını ve katma değer üretiminin yaygınlaştırılmasına önem veriyor.
İzmir dışındaki bilgi iletişim teknolojileri şirketleri bu destekten nasıl yararlanabilir?
İzmir dışındaki bilgi iletişim teknolojileri şirketlerinin başvuru süresi içinde (12 Eylül’e kadar) İzmir’de bir şube açarak programa başvuru yapabiliyor. Böylece yüzde 50 oranındaki mali destekten yararlanabiliyor.
İzmir'in potansiyeli
İzmir'in ülkemizin ikinci en büyük ticaret merkezi olduğu bilgisini veren İZKA, 6'sı özel olmak üzere 9 üniversitenin yer aldığı İzmir'in yılda yaklaşık 16.000 mezun verdiğini ve farklı sektörlere nitelikli işgücü sağladığının altını çiziyor. İzmir’de bilgi iletişim teknolojileri sektöründe işten ayrılma oranının da ortalama yüzde 5 olduğunu paylaşıyor.
İzmir’de İZTEKGEB, DEPARK ve İzmir BilimPark isimlerindeki 3 aktif teknoloji geliştirme bölgesi bulunuyor ve 2 yeni teknoloji geliştirme bölgesinin kurulum çalışmaları devam ediyor.
Başvurular için son tarih 12 Eylül 2014
Programa başvuruları Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi (KAYS) üzerinden çevrimiçi olarak 12 Eylül 2014 tarihine kadar kabul edilecek. Destekleyici belgeleri de içeren başvuru dosyalarının ise 19 Eylül 2014 tarihine kadar İzmir Kalkınma Ajansı’na teslim edilmesi gerekiyor.
Şuradaki sayfadan daha fazla bilgi alabileceğiniz gibi her türlü sorunuz için [email protected] adresine e-posta gönderilebilirsiniz.