Siz odanızda arkadaşınızla aranızda sohbet ediyorsunuz, karşı odadan birileri sizin paylaştığınız patates cipsinin ambalajını ya da saksıdaki çiçeğinizi izleyerek konuşmanızı çözümlüyor. Kulağa ne kadar absürd gelse de böyle bir vaka artık mümkün.
MIT, Microsoft ve Adobe'dan bir grup araştırmacı, sesi hatta konuşmaları, etraftaki nesnelerin görüntülerinden restore eden bir algoritma geliştirdiler. The Visual Microphone: Passive Recovery of Sound from Video başlığıyla yayınlanan araştırma, etrafınızdaki cisimlerin görsel bir mikrofona dönebileceğini gösteriyor.
Algoritmanın temelinde hepimizin bildiği bir fizik kuralı var: Ses dalgaları bir cisme çarptığında, cismin yüzeyinde titreşimlere neden olurlar. Buradan yola çıkan araştırmacılar, bu titreşimlerin her anını kaydedebilecek yüksek hızlı bir kamerayla cismi izlediklerinde, titreşimleri yaratan sesi yeniden kurgulayabildiklerini gördüler. Restore edilen sesler arasında konuşmalar da var, müzik de.
Algoritmanın geliştirildiği durumların bir çoğu için yüksek hızlı bir kamerayla işe başlayan araştırmacılar saniyede 2 bin ve 6 bin kare çekebilen kameralarla çalışmaya başlamışlar. Pazardaki en iyi kameranın saniyede 100 bin kare olduğunu düşünürseniz bu oldukça düşük bir sayı. Buna karşın araştırmacılar, yönlendirilebilir filtreler ve fotoğraf makinelerinde hareketli görüntü çekmeyi sağlayan jöle efektinden de faydalanarak, sıradan kameralarla kaydedilmiş videolardan da sesleri restore etmeyi başarmışlar.
Sözü daha fazla uzatmadan Visual Microsophone'un araştırmayı oldukça yalın bir dille anlatan videosunu izlemenizi tavsiye ederiz.
Görünen o ki dinleme skandalları için artık telefonlara ihtiyaç olmayacak. Araştırmayla ilgili daha fazla teknik detaysa, ilgili makalesinde. Araştırmanın web sayfası ise burada.