Candy Crush’ın yapımcısı King halka arzını gerçekleştirdi. Detaylarını size dün aktardığımız halka arzla ilgili en büyük soru işareti, son çeyrekteki olumsuz performansın yatırımcılar tarafından nasıl karşılanacağıydı. Kısa sürede yatırımcıların eğilimi belli oldu ve King hisseleri halka arzın ardından yüzde 15,56 oranında değer kaybetti.
22,50 dolardan işlem görmeye başlayan King hisseleri seans esnasında bir arada 18,50 dolara kadar gerileyerek günü 19 dolarda kapattı. Bu 7 milyar dolar değerleme ile halka arz olan King’in 1 milyar dolar değer kaybetmesi anlamına geliyor.
Buna rağmen King’in CEO’su Riccardo Zacconi geleceğe dair son derece umutlu konuştu.
“Şirketin harika bir geleceği var. Çok düşük miktarda bir hisse satıyoruz ve uzun zamandır piyasadayız. Öğrendiğim kadarıyla şu anda yaşanan durum çok da olağan dışı değil.” diye konuşan Zacconi, şu anda borsa değerine göre 6 milyar dolar eden King’in 600 milyon dolar değerindeki hissesini elinde bulunduruyor.
King’in son çeyrekte gelirlerinin düşmesinin dışında diğer ciddi bir sorunu da tüm gelirlerinin yüzde 78’ini tek bir oyundan elde ediyor olması. Pek çok yatırımcı King’in ikinci bir hit oyun çıkartıp çıkartamayacağını merak ediyor.
Zacconi bu konuyula ilgili de şunları söyledi: “Stratejimiz pek çok oyun ile geniş bir oyuncu ağına ulaşmak. Mesele Candy Crush gibi yeni bir hit oyun bulmak ya da bulmamak değil. 11 yıldır zaten bu çeşitlilik sayesinde yolumuza devam ediyoruz”.
Tüm bunlara rağmen New York borsasında 2014’ün en kötü girişini yapan King ile ilgili analistler biraz daha acımasız yorumlar yapıyorlar. King’in somut vaadleri olmamasının yatırımcılar açısından cazip olmadığını ve düşüşün sürebileceği konuşuluyor.
Diğer yandan Zynga’dan sonra King’in de borsada (en azından şimdilik) aradığını bulamamış olmasının oyun firmalarının çıkış stratejileri ile ilgili soru işaretlerinin gündeme gelmesine de neden oluyor. Eğer oyun firmaları halka arzda aradıklarını bulamayacak olurlarsa geriye sadece dev bir firma tarafından satın alınma seçeneği kalıyor ki bu da oyun firmaların geleceklerini kendi başlarına belirleme şanslarını ciddi oranda düşürüyor.