1980 yılında Seattle Computer Products’dan 24 yaşındaki Tim Paterson, 86-DOS’u yazmıştu. Bundan 9 ay sonrasında 86-DOS da 75 bin dolara Microsoft tarafından satın alındı ve Paterson da Microsoft da çalışmaya başladı. Bu gelişmeler daha sonraki yıllarda çok popüler hale gelecek MS-DOS’un ve beraberinde Microsoft’un tarihinde son derece önemli bir yer tutuyor.
Üzerinden 30 yılı aşkın zaman geçmesinin ardından Microsoft ilk defa MS-DOS 1.1 ve 2.0’ın kaynak kodlarını yayınladı. Üstelik Computer History Museum iş birliği ile yayınlanan kodların arasında bir kaç yıl sonrasında yayınlanan Word 1.1a’nın kaynak kodları da yer alıyor.
Microsoft konuyla ilgili blog yazısında MS-DOS’un tarihçesine de yer vermiş. Blog yazısında 1980 yılında IBM’in kendilerinden bir işletim sistemi yazmalarını istediğini anlatıyor. Bunun üzerine Seattle Computer Products’dan lisansı alınan işletim sisteminin ve bunun dünya bilgisayar tarihinde yol açtığı değişimlere yer veriliyor.
Webrazzi okuyucuları arasında MS-DOS’lu dönemleri anımsayanlar olacağını tahmin ediyoruz. Muhtemelen MS-DOS’un bu sürümlerini çalıştıracak bir bilgisayar bulmak zor olabilir ama eğer elinizin altında o yıllardan kalma örneğin bir 8086 işlemci varsa bu tarihi işletim sistemini deneyebilirsiniz :)
MS-DOS’un kaynak kodlarını şu adresten indirebilirsiniz. Microsoft Word 1.1a’nın kaynak kodları ise bu adresten indirilebiliyor.